Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

DAAC. Timpuri noi (VIDEO) ©

18 sep. 2019,, 17:55   Analitică
6339 0

Strămoșii noștri cunoșteau un remediu din semințe de ierburi. Ei îl aruncau în iazurile tulburi, murdare și apa se curăța, devenind potabilă. Asemenea cunoștințe are și compania DAAC. Întreaga sa activitate și toate proiectele ei denotă tendința de a armoniza și a însănătoși natura acum, în timpurile noi.

Istoria oricărei companii constă din diferite etape de dezvoltare și progres. Jubileul este un bun prilej de a ni le aminti. Din holdingul DAAC fac parte peste 50 de companii, dintre care patru marchează anul acesta jubilee. 30 de ani de la fondare împlinesc compania DAAC Ecoplant și fabrica Viorica-Cosmetic, 25 ani - DAAC Hermes S.A. și DAAC Hermes grup S.A. Unele au stat la izvoare, altele au intrat în familia DAAC ulterior. Însă toate, laolaltă cu alte companii, înfruntă cu demnitate provocările timpului, depășesc greutățile, îți construiesc strategiile corecte și pășesc spre scopul comun.

Cum a început totul

Anul 1989. Uniunea Sovietică își trăiește ultimele zile, dispar obișnuitele relații economice. Un grup de ingineri și întreprinzători tineri creează compania tehnico-științifică ”GolVo” (Голубая волна). Printre genurile de activitate – proiectarea și construirea sistemelor de epurare a apelor provenite de la întreprinderile industriale. Ulterior, aceasta a fost redenumită în DAAC Ecoplant și a devenit punctul de reper din care a crescut unul dintre cele mai mari holdinguri industriale și liderul pieței moldovenești de automobile. Plus la un șir de proiecte ecologice, compania mai comercializa cu ridicata produse petroliere și metal laminat.

În 1993, compania, devenită deja “Golvo” S.R.L., a obținut statutul de reprezentant IBM al Moldovei și a început să comercializeze automobilele cehe ”Skoda”. În 1992 în baza ei a fost fondat DAAC-Invest – primul participant profesionist pe piața valorilor mobiliare din Moldova, deținătorul licenței nr.1 a Ministerului Finanțelor pe această piață. De fapt, anume DAAC-Invest a și format piața valorilor mobiliare din Moldova. Nimeni nu avea experiența necesară, nici măcar statul. De aceea, colaboratorii companiei erau nevoiți să-i învețe pe funcționarii de la minister cum e corect să fie eliberate asemenea licențe.

Depășind dificultățile

Orice activitate nouă înseamnă risc. Atunci, la începutul anilor 90, apăreau numeroase direcții de activitate, sute de companii, care însă de-a lungul anilor au părăsit cursa, DAAC fiind una dintre puținele companii longevive și ”cu greutate”. Care ar fi secretul?

Vasile Chirtoca, președintele grupului de companii DAAC, povestește: ”Poate el constă în faptul că eu am venit în business deja cu experiența în calitate de conducător. Chiar dacă eram tinerel, activasem deja pe post de inginer-șef al proiectelor, director al unei instituții de proiectări, eu proiectam și construiam întreprinderi industriale mari, înțelegeam cum stau lucrurile – interacțiunea cu autoritățile statului, cu cele locale și de partid; cum funcționează statul, orașele, cum trebuie să lucrezi cu demnitarii. Înțelegeam ce reacție poate urma, dacă tragi de o anumită sfoară, și ce ecou va avea acest lucru în altă parte. Poate, grație acestei experiențe am și putut organiza o companie, care privea înainte și înțelegea cum să reacționeze la potențialele amenințări. Am încercat să le evităm și cred că ne-a reușit. Deși, clar lucru, am suferit și pierderi”.

Fără pierderi și riscuri nu există nici statul, nici companiile, nici oamenii. Întrebarea e cum să depășești aceste crize. Pentru DAAC, cei mai dificili au fost anii 1998-2001, după criza din Rusia. Trebuia să înapoiem băncilor creditele. Să căutăm parteneri. Să renunțăm la careva proiecte interesante. Însă noi la DAAC știm să transformăm minusurile în plusuri. Dacă înțelegeam că anumite direcții nu mai au perspective, vindeam acele întreprinderi, iar mijloacele obținute le investeam în direcțiile pe care le consideram promițătoare. Reacționam rapid la tendințe și investeam banii chiar și în întreprinderile care, la moment, erau pline de datorii. Să zicem, ramura constructoare de mașini. Cel mai bun exemplu - Agromașina S.A. Inițial, DAAC deținea aici un pachet de 11% din acțiuni, în prezent – 55%. La Hidroinpex am început cu 20%, acum avem 75% din acțiuni. Complexul industrial Pielart: am avut 19%, azi - peste 80%. La fabrica Viorica-Cosmetic - 75%. Practicam metodele și tehnologiile noi. Și principalul – păstram și alegeam cu grijă cadrele capabile să soluționeze cele mai complexe sarcini”.

Vasile Chirtoca, președintele grupului de companii DAAC, consideră important faptul că baza echipei a rămas aceeași pe parcursul unui sfert de secol: ”Mă refer, înainte de toate, la conducătorii direcțiilor principale și la partenerii mei. Avem oameni care activează peste 20 de ani. La întreprinderile industriale avem specialiști care muncesc și 30, și 40, și 50 de ani. Mă ajută mult soția Valentina, feciorii Alexei și Vladislav. Dacă analizăm, baza companiei o formează oamenii angajați în anii 90. Pe atunci cu toții eram tineri, azi – experimentați, însă pentru acești oameni este important tot ce au trăit în cei peste 20 de ani. Noi înțelegem că nu ne vom trăda reciproc, deoarece a ca și cum te-ai trăda pe tine însuți. Cred că partenerii mei au suficiente stimulente să dezvolte această companie și ei fac acest lucru”.

”Să conduci o afacere mai înseamnă și să știi a te comporta cu concurenții. Aici urmăm principiul: sîntem primii, de aceea nu ne temem de concurenți, ci îi iubim și respectăm. Iar dacă concurentul ne-o ia înainte – analizăm situația, tragem concluzii și încercăm să-l depășim. Conducerea companiei înțelege că economia autohtonă poate fi redresată doar dacă întreprinzătorii nu se vor distruge reciproc, dar vor munci împreună spre binele comun”, a mai menționat Vasile Chirtoca.

Spre noi hotare

Printre reușitele cele mai recente un loc aparte îl ocupă proiectul Viorica. În țara noastră, chiar și persoana cea mai departe de cosmetică a auzit această denumire. Primii pași pe piață întreprinderea i-a făcut acum 30 de ani – la 12 mai 1989. Etapa decisivă în dezvoltarea companiei a început odată cu privatizarea acesteia de către holdingul DAAC Hermes grup în 2012.

Potrivit lui Vasile Chirtoca, în prezent se finalizează ideologia celui de-al treilea rebranding, fabrica va intra în 2020 renovată iarăși – cu produse noi, aspect nou, logouri noi, misiune și filozofie nouă. ”Deja am făcut foarte mult, sarcina noastră primordială nu este doar să facem ca femeia să fie frumoasă, dar și să nu dăunăm. Pot afirma cu îndrăzneală că avem cele mai inofensive produse cosmetice din tot ce se vinde la noi. Mai mult – multe produse de-ale noastre aduc folos organismului, ceea ce pentru noi este foarte important”, - spune omul de afaceri.

”Anul trecut l-am încheiat fără pierderi, anul curent va fi primul profitabil, începem să ne întoarcem investițiile. Da, pe piața internațională e dificil să intri, însă cu o strategie corectă e foarte posibil. Acum lucrăm în România, recent am participat pentru prima dată la expoziția de la Bologna – cea mai prestigioasă din Europa, poate chiar din lume. Am evaluat cu demnitate, căci reprezentanți din țările CSI, din Orient, din Africa și chiar din Europa s-au arătat interesați de produsele noastre. Acum serviciul comercial muncește, negociază, stabilește condițiile de colaborare și cred că acest an va fi unul important pentru companie, pentru ca ea să pășească înainte în ritmuri noi”.

La fabrică a fost deschis un muzeu al frumuseții, unicul în țară. Aici vă vor relata despre produsele fabricii, dar și vă vor conduce în sala pentru degustații, vă vor oferi chiar posibilitatea să pregătiți personal un produs simplu. Acest muzeu este o formă de promovare a ideologiei, care stă la baza produselor Viorica-Cosmetic. Am decis așa: cumpărătorul trebuie să se obișnuiască cu faptul, că produsele autohtone nu cedează în fața celor de import. Recent, la Chișinău a avut loc o degustare oarbă a cremelor pentru ten, la care au participat șapte companii cu renume mondial. 20 de doamne, care nu cunoșteau cosmetica moldovenească, urmau să aprecieze produsele. Majoritatea absolută a voturilor a obținut-o crema ”Viorica grapes”. Participantele la degustare au declarat că acum vor încerca toate produsele Viorica.

Jubileul de argint îl marchează încă o subdiviziune a holdingului. În anul 1994 a fost fondată compania DAAC Hermes, care a preluat businessul auto și cel al computerelor, precum și comercializarea produselor petroliere. În prezent, businessului auto îi aparține o mare parte din activitatea companiei. DAAC Hermes este lider în Moldova și deține peste 50% din piața auto. DAAC Hermes este dealerul oficial al renumitelor branduri auto Land Rover, Volvo, Skoda, Ford, Mazda, Renault, Dacia, Nissan, Suzuki, Jaguar.Este prezent întregul spectru de servicii: cumpărarea în leasing sau în credit, deservirea pe garanție și post-garanție, schimbul automobilului conform sistemului Trade In. Doar în ultimul an în capitala Moldovei au fost deschise noi centre auto: Jaguar Land Rover, care este unic și cel mai mare în Europa, și Volvo.

O altă direcție de activitate, la fel de importantă pentru DAAC Hermes S.A, este businessul IT, din care ulterior a crescut compania DAAC System Integrator. Aceasta a parcurs calea de la poziția de distribuitor și furnizor de echipamente la cea de lider în domeniul IT. Este specializată în dezvoltarea software și integrarea sistemelor informaționale și de comunicare. Specialiștii de la DAAC System Integrator pot orice: să elaboreze programe computerizate, să creeze service inginerești, rețele complexe și centre de calcul în Moldova și dincolo de hotarele ei. DAAC System Integrator are clienți printre bănci și operatori de comunicare, instituții de stat și private.

Se spune că industria constructoare de mașini de la noi a cunoscut și vremuri mai bune. Una dintre întreprinderile cele mai vechi din această ramură este Agromașina S.A., care face parte din grupul DAAC Hermes și împlinește 70 de ani. Întreprinderea și-a propus sarcina ambițioasă să renască faima de altă dată și să deschidă perspective noi. Un salt înainte va fi combina pentru culesul strugurilor SVK-5, care în prezent este testată și în curînd va apărea în podgoriile Moldovei. La un preț mai mic, ea nu cedează celor mai buni analogi mondiali după criteriile calității.

Șeful companiei DAAC confirmă că pentru companie combina ”SVK-5” este motiv de mîndrie. ”Calea parcursă a fost una lungă. Se știe că Аgromașina producea asemenea combine încă în perioada sovietică. A urmat o pauză de durată, preconizam să reluăm producerea, dar criza ne-a oprit. Cunoașteți că în anul 2006 viticultura noastră a degradat mult. Noi am luat o pauză, a urmat criza financiară, și doar acum cinci ani am revenit la acest proiect. Desigur, combina noastră de azi diferă mult de cea sovietică, este o mașină modernă. Este de menționat faptul că sistemele hidraulice ale ei le produce tot o întreprindere din holdingul nostru –”Hidroinpex”, la Soroca. Ei bine, noua combină reglează automat șasiul, în funcție de denivelările apărute, - agricultorii cunosc cum se face asta. Dispune de o cabină dotată cu aer condiționat, de sisteme automate. Și va costa mai ieftin ca modelele străine. Ani în șir am testat-o în diferite zone, în diferite podgorii. De aceea ajustăm echipamentele, le schimbăm, executăm noduri noi. Anul acesta vom produce primele combine, vom pune la punct sistemul, iar la anul va începe producerea în serie”.

Un alt proiect unic este Vio-parcul Varnița. Este prima și deocamdată unica în Moldova oază, creată de om într-un loc părăginit. Proiectul este condus de Igor Scerbinschi, prim-vicepreședinte DAAC Hermes S.A. Zona ecologică este creată conform metodei cunoscutului fermier austriac Sepp Holzer. Tehnologia lui presupune întoarcerea naturii la starea ei inițială prin crearea unor complexe naturale ecologice. Bazinele de apă combinate cu vegetația forestieră și cultivată creează o microclimă unică. Zero chimicale, doar îngrășăminte naturale! Timp de patru ani cariera părăsită din s.Varnița, Anenii Noi, s-a transformat sub ochii noștri. O cascadă de iazuri cu pește. Pomi fructiferi și arbori de pădure, podgorii, diverse ierburi medicinale și flori, care mai apoi devin materie primă pentru produsele Viorica-Cosmetic.

Vasile Chirtoca recunoaște că visa la un asemenea proiect de mult timp. ”Începusem să cred că trebuie să trăim totuși printre plante, la sol, unde mediul ambiant s-a format istoricește, el trebuie restabilit ca să putem reveni la modul firesc de viață. Eu m-am născut la țară, copilăria mi-am petrecut-o în natură, alergam desculț și consumam orice se nimerea, și eram perfect sănătoși. Locuind în oraș, am înțeles că ceva nu e bine… Am început să caut informații, citeam multă literatură la obiect, acumulam și din propria experiență, așa a apărut ideea așezărilor ecologice în care fiecare familie va dispune de un hectar și unde va fi creată infrastructura necesară”.

Următoarea etapă – construirea unui centru turistic. Muzee și excursii prin parc, hotel și săli de conferințe, beciuri cu vinuri și restaurante, vile pentru turiști și odihnă pe malul Nistrului. Toate acestea vor deveni realitate. Deci, se va mai face un pas spre restabilirea echilibrului ecologic al ținutului nostru. Și principalul – va fi un exemplu pentru alții.

Habitatul

Holdingul DAAC mai diferă de alți reprezentanți ai comunității de afaceri prin scara largă a sarcinilor pe care și le propune. Și prin înțelegerea faptului că nu banii, ci crearea unui habitat confortabil este principalul în viață. Și nu doar pentru sine – pentru toți. Iată de ce, fiind consilieri municipali în capitală, Vasile Chirtoca și Ghenadie Botnaru insistă pe interzicerea construcțiilor în interiorul cartierelor rezidențiale și în zonele verzi – spre a nu distruge habitatul orășenilor. Spre a soluționa problema deșeurilor, a construi terenuri sportive în curți, pentru ca nimeni să nu-și dorească să plece de aici. Nu profitul imediat, ci aspirația spre viitor – iată interesul companiei. Proiectele mai au scopul ca mediul ambiant să fie curat din punct de vedere ecologic, iar omul să trăiască în armonie cu natura.

”Însă cel mai mare beneficiu, cred eu, îl putem obține dacă vom curăța țara de gunoaie și vom implementa proiecte de mediu serioase, - ca cele pe care le implementează compania noastră. După ce vom crea un precedent, - iar ”Vio-parcul” deja prinde contur, - și vom crea prima așezare ecologică, veți vedea ce interes mare va trezi acest fenomen. Treptat, toate satele le vom transforma în asemenea așezări. Ce interes prezintă ele pentru lume? Cu cheltuieli materiale mult mai puține ca cele ale consumatorului mediu de azi, omul are condiții de trai net superioare celor de care dispune un european. Trăiește pe hectarul său, are plante care vegetează conform principiilor permaculturii lui Holzer, ele cresc de sine stătător, nu au nevoie de cultivare. Sarcina este una: semănăm, recoltăm și realizăm. Înțelegeți ce fel de produse vor fi acestea?! Super-curate, gustoase. Aceste așezări ecologice practic nu produc deșeuri”, - își împărtășește planurile Vasile Chirtoca. La proiectarea lor noi prevedem puncte de acumulare a surplusurilor de produse agricole, de prelucrare, ambalare și comercializare a lor. Toate acestea ar putea fi livrate restaurantelor și hotelurilor deschise în fiecare așezare ecologică. Va fi foarte interesant. Eu prevăd un boom în acest sens… Cred că curățenia va fi tot mai populară, și pentru ea se va plăti tot mai mult – nu pentru roboți sau niște case cu sute de mii de locatari, proiectate azi în unele țări - se va plăti pentru natură, pentru alimentele curate, pentru aerul curat”.

Altădată, primele companii ale grupului DAAC au pus bazele unei structuri ramificate, care azi funcționează în multe sfere ale economiei moldovenești. Industria constructoare de mașini, industria cosmeticelor și a produselor de parfumerie, agricultura, IT, importul și deservirea tehnică a automobilelor, administrarea imobilelor, finanțele, comercializarea valorilor mobiliare și sfera deservirii… Multe dintre proiectele implementate nu au analogi în țara noastră. Iar compania, între timp, își propune scopuri noi și mai ambițioase.

Iată ce spune în acest context șeful ei: ”Preconizăm și construirea unor hoteluri de cinci stele, amplasate în locuri pitorești, unde oamenii vor avea condiții bune pentru odihnă, sport, dar și pentru însănătoșire și petrecere frumoasă a timpului. Încă nu am formulat definitiv principiile acestei însănătoșiri, dar deja înțelegem cum anume va arăta acest proiect. Și el ține de natură, de alimente vegetale proaspete, cu masaje speciale, despre care în prezent discutăm cu medicii respectivi. Avem sectoare potrivite pe malul Nistrului, nu doar la Varnița, inclusiv piscicolele noastre”.

Încrederea în viitor și mîndria pentru cele făcute, determinarea și reputația impecabilă a întreprinderii – iată ce e caracteristic pentru DAAC.

Vasile Chirtoca consideră că fiecare proiect DAAC este un motiv de mîndrie. ”Ne mîndrim și cu noile mașini, pe care le creăm la întreprinderile noastre, și cu noul centru auto Land Rover Jaguar – cel mai mare în Europa, și cu produsele fabricii Viorica, și cu proiectul ”Vio parс Varnița”. Toate acestea ne produc satisfacție, căci pentru noi satisfacția businessului nu-s banii obținuți, cu ei te obișnuiești și înțelegi că nu ei aduc fericirea – fericirea-i în familie, în atitudinea față de lumea înconjurătoare, în interacțiunea ta cu această lume, în armonia cu propria lume interioară.

Eu cred că toți angajații noștri pot fi mîndri cu faptul că muncesc în această companie și că au perspective minunate. Noi într-adevăr investim azi în viitorul companiei și cred că, cu fiece an, munca angajaților va fi tot mai interesantă, iar veniturile lor - tot mai mari. Este un lucru foarte important.

Ce este DAAC pentru mine personal? În afară de familie, este principala mea realizare, cu ea trăiesc și sper că ea va prelungi viața - și pe a mea, dar și pe a celor din jur.

În pofida spectrului vast de activități, există ceva ce unește toate companiile holdingului DAAC :

- calitățile de lider;

- inovațiile;

- specialiștii calificați;

- temeinicia;

- ecologia ;

- aspirația spre viitor”.

Și cel care a creat toate acestea.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?