Cazul Șor stiri: 594

Un artist originar din R. Moldova și-a expus lucrările la București

26 apr. 10:15   Afiș
2275 0

O expoziție de pictură cu genericul ”Albinele Mării Negre” a artistului plastic Vasile Rață, originar din Republica Moldova, stabilit la București, a fost deschisă zilele acestea în capitala României.

Solicitată de agenție, președintele Asociației ”Arbor”, managerul cultural Victoria Nagy Vajda, a menționat că Vasile Rață este un artist abracadabrant, asemenea unui continuator contemporan al dadaiștilor europeni și al avangardiștilor ruși. „Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfîrșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental, notează moldpres.

”Vasile Rață, un artist format la Chișinău, Moscova, București și Milano, s-a remarcat prin opțiunea pentru teme ardente ale actualității, care țin de dinamica socială. Pornind de la ideea că artistul este o voce a cetății, o oglindă lucidă și sensibilă a lumii, Vasile Rață își gîndește arta ca pe o luare de poziție față de evenimentele zilei. Privirea lui se oprește și asupra celor mai banale, modeste instantanee ale cotidianului, în căutarea umanității și a frumuseții. Lucrează cu materiale ”sărace” pe care le transfigurează cu dezinvoltură: maculatură, rotițe, cutii și flacoane, obiecte de uz casnic (printre care pîlniile, din care și-a format o adevărată colecție), instrumente și materiale de construcție. Această abilitate creatoare ne trimite cu gîndul la mișcarea artistică - arte povera, răspîndită în Italia la mijlocul anilor 1960, care punea în discuție și recalibra ideea de frumos. Deloc neglijabile sînt și uleiurile sale pe pînză de in sau desenele care amintesc de caietul unui inventator de obiecte „abracadabrante”, a mai spus Victoria Nagy Vajda.

Potrivit sursei citate, în expoziția „Albinele Mării Negre” Vasile Rață explorează tensiunea și conflictul dintre oameni și natură, dar și conflictele interetnice. Sursa de inspirație inițială a fost un peisaj cu stupi abandonați de pe cîmpurile din vecinătatea Mării Negre, din România și Bulgaria. Acest peisaj dezolant dialoghează azi cu noul peisaj ucrainean, cel al caselor părăsite și al comunităților despărțite și strămutate din calea războiului.

Vasile Rață s-a născut la 11 martie 1966 la Călărași. În perioada 1988-1990 a frecventat cursurile de la Institutul de Cinematografie din Moscova, Secțiunea de scenografie și filme, apoi, între anii 1990-1994 a studiat la Academia de Arte din București, secțiunea pictură. Din 1996 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.


Vernisajul expoziției va avea loc pe 27 aprilie, ea va fi deschisă pînă la 28 mai.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?