Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Studenți și profesori de la o facultate de arte plastice și-au expus lucrările în cadrul unei expoziții

17 mai. 09:45   Afiș
1419 0

O expoziție de artă plastică contemporană a studenților, absolvenților și profesorilor de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, aflată la cea de-a 40-a aniversare, a fost vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din Chișinău.

Solicitată de agenție, Svetlana Plaținda, decanul Facultății, a afirmat că expoziția cuprinde peste 120 de lucrări de pictură, grafică, sculptură și tapiserie, semnate de peste 120 de studenți, absolvenți și cadre didactice, informează moldpres.

Potrivit sursei citate, Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul AMTAP constituie coloana vertebrală a școlii naționale de arte plastice, un laborator de inovație, diversitate și mobilitate, o pistă de lansare pentru tinerii artiști, absolvenți ai facultății, în domeniul creativ al artei contemporane națională și europene. ”Corpul didactic al facultății e constituit din profesori cu experiență, nume notorii ale culturii și artei naționale: Alexei Colîbneac, Maestru în Artă, Iurie Canașin, Artist al Poporului, Iurie Matei, Artist al Poporului, Octavian Romanescu, Maestru în Artă, Valeriu Jabinschi, Maestru în artă, Iurie Lupu, Maestru în artă, Roman Cuțiuba , Maestru în artă s.a., dar și cadre didactice tinere, ideile şi inovaţiile cărora au o deosebită rezonanță în rîndurile studenților”, a precizat Svetlana Plaținda.

În mesajul său de salut, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, și-a exprimat gratitudinea pentru prezența absolvenților acestei facultăți în spațiul nostru cultural. ”O bună parte dintre profesori sînt membri ai UAP. Uniunea Artiștilor Plastici încurajează artiștii profesioniști pentru a deveni membri titulari ai UAP”, a subliniat Florina Breazu.

În context, rectorul AMTAP, profesorul universitar Victoria Melnic a menționat că în cei 40 de ani, a fost confirmată tradiția unei școli de pictură, începută cu multe decenii în urmă. ”Această expoziție demonstrează faptul că facultatea a dat artelor plastice pictori talentați”, a remarcat Victoria Melnic.


Pe marginea expoziției s-au mai pronunțat Alexei Colîbneac, Veaceslav Damir, Eugenia Munteanu ș.a. Mai mulți profesori au fost distinși cu diplome de onoare ale Ministerului Culturii.

În anul 1984, Guvernul R. Moldova a decis fondarea secției de Arte Plastice în cadrul Facultății Arte Dramatice a fostului Institut de Arte din Moldova. Primul şef al secţiei a fost desemnat doctorul-conferențiar universitar Victor Simonenco, invitat special din Republica Belarus, care împreună cu primii profesori ai secției, printre care figurau nume importante din arta plastică basarabeană Alexei Colîbneac, Ilie Bogdesco, Ion Serbinov, Vlad Bolboceanu, Grigorie Bosenco, Andrei Negură, Natalia Urman, și alții, au creat structura ştiinţifico-metodică şi au pus temelia viitoarei Facultăți de Arte Plastice. Inițial, secția cuprindea cinci catedre: Arte decorative, Design vestimentar, Design interior, Tapiserie artistică şi Grafică. Pe parcursul anilor, secția a suportat modificări şi restructurări conceptuale pentru ca în final, din anul 1990, să devină Facultate independentă în cadrul Institutului de Stat al Artelor, în prezent Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În anul 1989 se formează catedra Pictură, iar în 2002, în cadrul acestei catedre se înființează secția Pictură murală. De la înființarea Facultății pînă în prezent, au frecventat cursurile peste 1500 de studenți. Facultatea Arte Plastice a dobîndit un deosebit prestigiu în mediul artistic și academic autohton, prin abnegația și devotamentul profesorilor, dar şi prin reușitele deosebite ale unor absolvenți care au devenit nume de referință în arta plastică din Republica Moldova.

Expoziția va fi deschisă pînă la 23 mai.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?