X 

O expoziție a pictoriței Eleonora Romanescu a fost vernisată la un muzeu din capitală

28 apr. 22:37   Afiș
998 0

La Muzeul Național a fost vernisată astăzi o expoziție de pictură cu genericul „Culori și scriitori: Eleonora Romanescu”. În cadrul evenimentului a fost lansat volumul „Album” de Eleonora Romanescu, apărut recent la Editura ”Cartier”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, scriitoarea Maria Șleahtițchi, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde peste 20 de lucrări, 11 dintre care - portrete de scriitori și peisaje, din colecția muzeului, celelalte fiind din arhiva familiei. ”În aceste tablouri este multă culoare, demnitate și armonie. Am adus aici și un cvartet cu coarde. Ținem foarte mult la unirea artelor, împreună ele fac o armonie frumoasă – artele și oamenii, bineînțeles”, a subliniat Maria Șleahtițchi.

Prezent la eveniment, scriitorul Vladimir Beșleagă a afirmat că Eleonora Romanescu a fost un maestru al picturii naturii. ”Țin minte, când pozam în fața lui Glebus Sainciuc să-mi facă un portret, ea stătea alături și a pictat un portret al meu. Ea s-a format în anturajul și lumina lui Igor Vieru, care i-a spus odată: ”Eleonora, tu ești îndrăgostită de natură, de peisaj, de culorile neamului și pământului nostru. Asta e vocația și chemarea ta!”. Și ea a rămas fidelă acestui sfat al lui Igor Vieru și a devenit un maestru. Și-a dedicat întreaga viață artei și s-a zidit în lucrările ei”, a remarcat Vladimir Beșleagă.

Potrivit artistului plastic Ghenadie Jalbă, Eleonora Romanescu a fost o mare doamnă, o doamnă de noblețe, care vine din nobleța neamului nostru, noblețea femeii, așa cum trebuie să fie – de o cultură și de o ținută aleasă. ”A fost o mare artistă care și-a dedicat toată viața artei. A pictat așa cum i-a dictat inima. A pictat natura și tradițiile oamenilor noștri. Ea a redat cu desăvârșire peisajul nostru, dintre Prut și Nistru. A avut un discurs plastic inconfundabil. Cunoștea toate secretele armoniilor cromatice, tradițiile artei populare. De-a lungul anilor, a instruit mai multe generații de pictori”, a constatat Ghenadie Jalbă. Totodată, editorul Gheorghe Erizanu a afirmat că albumul apărut recent cuprinde aproape întreaga creație a artistei, care o reprezintă în profunzime.


Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, Orhei. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chişinău şi cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova. Primele sale tablouri (naturi moarte) au fost prezentate la expoziţia tinerilor artişti plastici din 1954. În 1958 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din fosta URSS.

Debutează ca pictor în anul 1960 cu tabloul „Şezătoare", după care urmează un şir de tablouri cu naturi statice şi portrete. A restaurat la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, care au fost salvate de săteni din foc, în anii '60, când se ducea lupta împotriva religiei. A întreprins numeroase călătorii în Armenia, România, Mongolia şi alte țări, de unde de fiecare dată se înapoia cu schiţe, după care a realizat mai multe tablouri: „Ararat", „În portul Sevastopol", "Munţii Aieverher", "Peisaj siberian" ş.a.

În 1976 i se decernează Premiul de Stat pentru ciclul "Meleag natal". În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, în 1996 – Ordinul Republicii, în 1997 - Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, în 2013 – Premiul Național, iar în 2018 - Ordinul ”Meritul Cultural” al României în grad de ”Comandor”, Categoria ”C” – Artele Plastice. Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, SUA și Canada. Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?