Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expoziția "Rașcov", despre dragostea pentru Moldova al unui artist belarus

27 ian. 08:00   Afiș
2797 0

La Galeria de Artă din Tiraspol a fost vernisată recent expoziția personală a lui Veaceslav Ignatenco, membrul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici, maestru emerit în arte al Republicii Moldova.

În trei săli ale galeriei sînt expuse peste 70 de peisaje realiste. Expoziția include lucrări din perioada 2004-2024, în care este înfățișat satul Rîșcov. Toate tablourile sînt pictate din natură, executate într-un stil unic de autor în tehnica picturii în ulei. În afară de combinația diferitelor stiluri în pictură, autorul folosește cu pricepere în picturile sale și diferite palete. Pînzele înfățișează peisaje de iarnă, căldura verii, farmecul toamnei și culorile captivante ale primăverii.

Veaceslav Ignatenco a mărturisit că în acest an se împlinesc 20 de ani de cînd vine în fiecare an la Rîșcov. Acesta este un loc uimitor unde se contopesc multe culturi - moldovenească, rusă, ucraineană, evreiască, poloneză, armeană. La Rîșcov totul respiră a vechime, de aceea el vrea să-l surprindă în diferite anotimpuri, în cupolele albastre ale vechii biserici, în casele vechi de lut scufundate în grădini pestrițe. Dar deosebit de fascinant este Nistru, pentru că în aceste locuri rîul este lat și plin de apă, la fel ca Niprul, în patria sa istorică.

Încă în ziua deschiderii, expoziția a fost vizitată nu numai de maeștrii transnistreni, tineri pictori, pedagogi, cunoscători ai artelor plastice, dar și de reprezentanți ai organizațiilor publice și uniunilor de creație din Belarus.

Marea deschidere a expoziției a fost condusă de șefa filialei Galeriei de Artă din Tiraspol, Olga Lubovețkaia. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de un grup de studenți de la Institutul de Stat de Arte din Transnistria Rubinstein (director Elena Stog). Victor Tîrziu, reprezentantul Societății culturii belaruse din Bender, i- a încîntat pe toți cu cîntece frumoase belaruse și cu melodii interpretate la acordeon.


În cadrul acestei festivități, autorul expoziției a fost salutat de: directorul Muzeului Unit din Tiraspol, maestru emerit în arte Alla Melniciuk, directorul Muzeului de Artă din Transnistria, maestru emerit în cultură, istoricul de artă Natalia Egorova. Precum și de - președintele Consiliului coordonator al organizațiilor publice belaruse din RM, șefa Centrului Cultural Belarus din Moldova Anna Babina, președintele societății de cultură belaruse din Tiraspol, Tamara Lomteva, dar și de angajații Muzeului și Galeriei de Artă din Tiraspol.

Veaceslav Mihailovici a mărturisit că, în timpul vizitelor sale la Rașcov, este mereu sprijinit de directorul școlii de artă din Rașcov, Dumitru Pușcaș, care i-a transmis artistului, din partea locuitorilor acestui sat, recunoștința pentru creația sa și imortalizarea satului în picturile sale.

La rândul său, Ignatenco a donat Muzeului de Artă din Transnistria și galeriei Muzeului Unit din Tiraspol cîte o lucrare din cadrul expoziției sale.
Toți cei prezenți i-au urat lui Viaceslav Ignatenco o viață creativă lungă, inspirație, noi descoperiri artistului care combină cu pricepere palete diferite: fierbinte - moldovenească și mai reținută - belarusă.

Deja de zeci de ani acestea îi sînt la fel de dragi lui Veaceslav Ignatenko. Și este de înțeles, căci Veaceslav Ignatenko s-a născut în regiunea Gomel în 1954, a absolvit Academia de Arte Plastice din Minsk. În 1983 s-a mutat la Chișinău, iar de atunci locuiește în Moldova, care a devenit a doua sa patrie.

Veaceslav Mihailovici a organizat deja 64 de expoziții personale în diferite orașeale lumii, precum și a cîștigat Premiul mare pentru lucrări grafice la concursul de la Toronto în 1994 și medalia Francisc Skorina în 2015. Multe dintre lucrările artistului se află în muzee de stat și în colecții private.
Organizatorii și autorul expoziției au mulțumit oaspeților care au participat la marea deschidere a acestui eveniment și au invitat pe toată lumea să viziteze această expoziție. Aceasta va fi deschisă pînă pe 11 februarie.

Rașcov este un loc uimitor, care este numit "mica Elveție" și care de mai mulți ani îl atrage pe autorul expoziției.

Marina Șimanovskaia

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?