Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Expoziția internațională Dincolo de Fotografie/ Beyond Photography, Muzeul Național de Artă al Moldovei; Prezentarea platformei Romanian Contemporary Photography INFLUX. ©

3 aug. 2023,, 12:19   Afiș
1516 0

Biroul Nomad de Cercetare în Artă vă invită pe 9 august la vernisajul expoziției internaționale Dincolo de Fotografie / Beyond Photography, dedicată fotografiei contemporane a fotografilor și artiști din Republica Moldova și România și la prezentarea platformei Romanian Contemporary Photography INFLUX.

Program

prezentarea platformei Romanian Contemporary Photography INFLUX.- Mercuri, 9 august 2023, ora 13:00

Casa Zemstvei, Zpațiu la adresa str. Al. Șciusev 103

Vernisajul expoziției Dincolo de Fotografie/ Beyond Photography – Mercuri, 9 august 2023, ora 16:00

Muzeul Național de Artă al Moldovei la adresa str. 31 August 1989, nr. 115

Participanții: Michele Bressan, Mihai Moldovanu, Carolina Dutca, Valentin Sidorenko, Mihai Șovăială, Ramin Mazur, Alexandru Raevschi, Andrei Nacu, Andrei Mateescu, Tatiana Fiodorova, Anton Poleacov, Maxim Poleacov, Mihail Calarașan.

Curatoarea expoziției: Tatiana Fiodorova

Expozitia este deschisa zilnic intre 9 august -3 septembrie 2023, orele 10-18 (Cu excepția zilei de luni) Discuțiile cu participanții si curatoarea expoziției vor avea loc în zilele de marți și vineri, între orele 16.00-18.00, pe toată durata expoziției.

Vă invităm pe 9 august de la ora 16.00 la Muzeul Național de Artă al Moldovei la vernisajul expoziției internaționale Dincolo de Fotografie / Beyond Photography, dedicată fotografiei contemporane a fotografilor și artiștilor din Republica Moldova și România. Expoziția reprezintă un dialog cultural, care oferă o oportunitate unică de interacțiune, de înțelegere a culturii contextelor, schimb de idei și experiențe între autori din diferite generații.

Prin diverse forme și tipuri de fotografie: documentară, conceptuală, post -fotografie, expoziția Dincolo de fotografie prezintă generația de artiști care lucrează cu fotografia. Lucrările unor autori reflectă aspectele sociale, politice, ecologice și culturologice ale societății care au avut loc în ultimii 30 de ani în țară și în lume. Alți autori experimentează, încercând să împingă granițele percepției tradiționale a fotografiei, folosind practici performative și varii tehnici de manipulare a imaginii pentru a-și transmite ideile, emoțiile sau mesajele. Fotografia contemporană, așa cum a menționat Susan Sontag în cartea sa On Photography, a devenit nu doar un proces tehnic de captare a imaginilor, ci un mediu puternic, cu o semnificație socială și etică enormă.

În general, expoziția Dincolo de Fotografie / Beyond Photography reflectă diverse aspecte ale lumii contemporane, cum ar fi reflectarea schimbărilor și provocărilor culturale contemporane, impactul mass-media și al tehnologiei asupra percepției noastre asupra realității, explorarea identității personale și a relației cu lumea din jurul nostru, atrăgând atenția asupra diverselor probleme socio-culturale, economice și politice.

În același timp, expoziția cuprinde și experimente cu formatul mediatic al fotografiei în sine. Autorii vor prezenta lucrări în genul fotografiei analogice și digitale, NFT, colaje digitale, lucrări bazate pe arhive fotografice,fotografie circulantă în format de cărți de artist, publicații și zine.

Toate cele de mai sus pot fi rezumate printr-un citat al filozofului postmodernist Jean Baudrillard despre fotografie, potrivit căruia, fotografia nu este doar o înregistrare a realității, ci aceasta are capacitatea de a-și crea propria realitate. Fotografia este capabilă să transcendă contextul în care se află și să ne schimbe modul de înțelegere a lumii. Expoziția internațională Dincolo de Fotografie / Beyond Photography își propune să depășească viziunea mundană, liniară și obișnuită asupra lumii. Ea caută să transceadă limitele imaginii și ale formei fixe, oferind spectatorilor posibilitatea de a experimenta o nouă realitate și de a regândi lumea din jurul nostru.

În perioada expoziției, va funcționa o bibliotecă colectivă cu scop educațional, unde vor fi prezentate cărți foto din bibliotecile personale ale participanților.

În fiecare marți și vineri, între orele 16.00-18.00, vizitatorii vor avea ocazia să se întâlnească cu curatorul și participanții la expoziție și să pună întrebări pe teme de interes.

Vă invităm pe 9 august de la ora 13.00 la prezentarea platformei Romanian Contemporary Photography INFLUX, care va avea loc la Casa Zemstvei, Zpațiu la adresa str. Al. Șciusev 103.

Andrei Mateescu și Mihai Șovăială, doi dintre cei trei co-fondatori ai INFLUX, vor prezenta platforma dedicată expunerii, promovării și discuției practicilor artistice contemporane ce au ca nucleu fotografia. Platforma își propune să genereze o resursă online necesară comunității artistice, crescând vizibilitatea artiștilor români ce utilizează fotografia ca principal mediu de expresie, atât prin prezentarea unor serii existente, cât și inițiind noi lucrări, interviuri și articole.

INFLUX propune o radiografie a practicii fotografice într-un moment problematic, marcat de stabilirea regimului POST în multiple traiectorii: Post-Fotografie, Post-Cinema, Post-Umanism, Post-Adevăr, Post-Internet. Țelul este cristalizarea unei comunități de artiști ce utilizează fotografia, într-un context lipsit de resurse și continuitate financiară, descurajați de absența unor galerii dedicate și, în același timp, de cea a unui Muzeu al Fotografiei. Site-ul propune lansarea anuală a unor selecții de proiecte, promovarea artiștilor relevanți în scenă și generarea unor oportunități de conectare între fotografi din diferite centre culturale.

Platforma este o inițiativă a asociației Slow-Sync PH, lansată sub coordonarea artistică a lui Andrei Mateescu, Raluca Oancea și Mihai Șovăială, cu sprijinul lui Rareș Grozea (traduceri) și al Marinei Oprea (editare).

……………………………………………………………………………………………

Expozitia Dincolo de Fotografie / Beyond Photography și prezentarea platformei Romanian Contemporary Photography INFLUX sunt parte a proiectului Biroul Nomad de Cercetare în Artă, finanțat de către Guvernul Elveției.

Biroul Nomad pentru Cercetare în Artă — spațiul administrat de artist funcționează într-o manieră nomadă, mutându-se dintr-o locație în alta, îmbrățișând mobilitatea și flexibilitatea, permițând un angajament dinamic cu diferite contexte și audiențe. Biroul Nomad pentru cercetare în artă (Drifting Bureau for Art Research) prioritizează proiectele interdisciplinare bazate pe cercetare în domeniul artei, forme de artă neconvenționale, experimentare și inovație în practicile lor curatoriale și artistice.

Biroul Nomad pentru cercetare în artă organizează evenimente, expoziții, ateliere, discuții cu artiștii, mese rotunde și simpozioane care explorează intersecțiile dintre artă și cercetare. Aceste evenimente oferă artiștilor, cercetătorilor și publicului posibilitatea de a se angaja într-un dialog critic, de a face schimb de cunoștințe și de a aprofunda înțelegerea practicilor artistice interdisciplinare.

https://driftingbureauforartresearch.wordpress.com/; https://www.instagram.com/drifting_bureau_/

Organizator: Art Platforma /Biroul Nomad de Cercetare în Artă. Parteneri: Muzeul Național de Artă al Moldovei,Romanian Contemporary Photography INFLUX, Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, Oberliht, galleria ElectroPutere, parteneri media: Artploshadka; Locals, Diez, Noi.md

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?