COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Artiști plastici din R. Moldova și-au expus lucrările la Berlin

Artiștii plastici Iulia și Valeriu Kurtu, originari din R. Moldova, stabiliți în Germania, și-au expus zilele acestea lucrările în cadrul unei expoziții de artă plastică contemporană la Casa Științei și Culturii Ruse din Berlin, Germania, informează moldpres.

Solicitat de agenție, Valeriu Kurtu a menționat că la expoziție participă 22 de pictori vorbitori de limbă rusă. ”Am expus patru lucrări de pictură și cinci caricaturi pe tema virusului COVID 19, iar soția – cinci portrete. Cu aceste lucrări am participat la expoziții în Italia, Norvegia, Mexic și Germania. De asemenea, am expus o lucrare specială – Ursul, care este simbolul Berlinului”, a precizat cunoscutul artist plastic.

Valeriu Kurtu s-a născut la 24 aprilie 1956 în orașul Ungheni. În 1976, a absolvit Școala de Arte Plastice ”I. Repin”(actualmente – Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală”) din Chișinău, iar în 1982 – Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova, secția animație și în 1987 - Cursurile Superioare de Regie din capitala Rusiei. A lucrat la Studiourile ”Soiuzmulitfilim” din Moscova și ”Moldova-film” din Chișinău.

În 1986 a devenit membru al Federației Caricaturiștilor din Europa, iar în 1990 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS. În calitate de scenarist și regizor, a creat șapte filme de animație. Ca pictor-producător, a lucrat la două filme de comedie produse la Studioul ”Buciumul”. Concomitent, a publicat caricaturi în reviste și gazete umoristice din Europa: ”Крокодил” (Moscova), ”Eulenspiegel” (Germania), ”Urzica”, ”Romînia Liberă”, ”Flacăra”, ”Rebus” (Romînia), în revista ”Chipăruș”, precum și în ziarul ”Vocea poporului” (Chișinău). În 1994, fiind deja un pictor cunoscut, trece cu traiul la Berlin. Aici lucrează, împreună cu soția, pictoriță și ea, la propria galerie ”Kurtukunst”, continuînd colaborarea cu multe ziare și reviste germane: ”Bild am Sontag”, ”Partner”, ”Gartenfreund”, ”Stiftung Warentest”, ”Europa-Express” (pictor șef). Pe parcursul întregii activități de creație, participă la diverse concursuri și festivaluri de caricatură. S-a învrednicit de peste o sută de premii, medalii și diplome, dintre care 20 de premii pentru primul loc. Din anul 2010 organizează un concurs internațional de caricatură la Berlin.

Iulia Kurtu s-a născut în 1959 într-o familie de artiști din Sankt Petersburg. În 1982, a absolvit Academia de Arte și Industrie ”Stieglitz”din orașul natal, specialitatea ceramică și sticlă. A fost profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În 1985, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS. În 1994, s-a stabilit cu familia la Berlin.


Expoziția va fi deschisă pînă la 6 decembrie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load