Un nou centru de comandă al NATO va fi găzduit de Germania

Un nou centru de comandă al NATO va fi găzduit de Germania

Germania va găzdui un nou centru de planificare şi comandă pentru desfăşurarea rapidă a trupelor şi transport de materiale în cadrul extinderii operaţiunilor NATO, potrivit unor surse citate joi de agenţia dpa.

Statele membre ale Alianţei au acceptat în principiu oferta prezentată de ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, de înfiinţare a noului centru pe teritoriul Germaniei, cel mai probabil în zona oraşelor Bonn şi Koln, unde îşi are deja sediul Statul Major al Bundeswehr (armata germană).

Se pare că nu există alţi competitori pentru găzduirea acestui centru, a cărui înfiinţare urmează să fie anunţată oficial săptămîna viitoare cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre.

Un alt centru de comandă pentru securizarea rutelor aeriene şi terestre transatlantice este aşteptat să fie creat în Statele Unite.

NATO îşi extinde structurile de comandă şi forţele armate ca reacţie la ameninţarea în creştere venită din partea Rusiei.

Alianţa îşi redusese masiv aceste structuri în ultimele decenii în urma scăderii tensiunilor după căderea Cortinei de Fier, destrămarea Uniunii Sovietice şi sfîrşitul Războiului Rece.

Din zecile de centre de comandă anterioare, NATO mai deţine în prezent doar şapte, conform informaţiilor furnizate chiar de Alianţă. Totodată, numărul personalului s-a redus de la peste 20.000 la sub 10.000.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load