Tentativă de asasinare asupra reginei Marii Britanii

Tentativă de asasinare asupra reginei Marii Britanii

Documente noi legate de tentativa de asasinare a Reginei Elisabeta a II-a, din anul 1981, au fost publicate de serviciile secrete.


Serviciile de informaţii din Noua Zeelandă (SIS) au dezvăluit, în premieră, că un adolescent a încercat să o asasineze pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în anul 1981, în timpul unei vizite în oraşul Dunedin. 


Documentele publicate de SIS, joi, arată că un adolecent în vîrsta de 17 ani a încercat să o împuşte pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în momentul în care suveranul britanic ieşea din maşină pentru a se deplasa către un tîrg ştiinţific, la 14 octombrie 1981.


Tînărul pe nume Christopher Lewis a reuşit să tragă un singur foc în direcţia maşinii în care se afla regina, dar nimeni nu a fost rănit.


„Lewis intenţiona să o asasineze pe regină, dar nu a avut un unghi potrivit pentru a trage, nici o armă suficient de puternică avînd în vedere distanţa faţă de ţintă. Investigaţia poliţiei privind incidentul armat a fost efectuată în mod discret, iar majoritatea reprezentanţilor mass-media au avut impresia că zgomotul a fost cauzat de un foc de artificii”, se arată în documentul declasificat al Serviciului de informaţii din Noua Zeelandă.


După incident, poliţia l-a ţinut sub supraveghere pe Lewis de teama unui nou incident. El a descris ca fiind un tînăr „cu severe probleme psihice”.


Adolescentul nu a fost acuzat de tentativă de omor, dar a fost acuzat pentru deţinerea ilegală a unei arme de foc şi folosirea acesteia. Ulterior, Lewis a comis o serie de infracţiuni grave, inclusiv uciderea brutală a unei femei din oraşul Auckland, şi s-a sinucis în închisoare în 1997.


Incidentul care a avutloc în timpul turneului oficial de opt zile făcut de Regina Elisabeta a II-a în Noua Zeelandă, a fost muşamalizat cu scopul de a evita dezvăluirea unor lacune de securitate din partea autorităţilor.


Tentativa de asasinare a Reginei Elisabeta a II-a în Noua Zeelandă a fost scoasă la iveală inițial în luna ianuarie de un jurnalist al site-ului Stuff.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load