X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dosarul privind tentativa de asasinare a lui Plahotniuc: Noi detalii ies la iveală

13 oct. 2021,, 15:08   Politică
3665 0

Răsturnare de situație în dosarul privind tentativa de asasinare a ex-liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, în care este anchetat Valerian Zabolotnîi și alți cinci colegi de ai săi. Singurul martor, Iurie Parhomenco, a recunoscut că în 2017 a adus acuzații sub presiune.

Despre aceasta a declarat avocatul lui Zabolotnîi, Vladimir Curmeli, notează Noi.md cu referire la agora.md.

La data de 7 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău a avut loc ședința de rejudecare a dosarului privind tentativa de asasinare a fostului lider al PD, anunțat în căutare internațională, Vlad Plahotniuc. În cadrul acestei ședințe a fost interogat Iurie Parhomenco, primul condamnat în acest dosar, care în 2017 a depus mărturii împotriva lui Valerian Zabolotnîi.

„În fața magistraților, Parhomenco a recunoscut că a fost victima unor presiuni din partea organelor de forță și că vrea să ofere alte mărturii, chiar și sub detectorul de minciuni. El a declarat că atît timp cît se află după gratii, este nevoit să susțină mărturiile pentru care a pledat anterior, întrucît, persistă riscul de a fi asasinat în închisoare”, a declarat Vladimir Curmeli.

Avocatul este de părere că aceste noi detalii care au ieșit la iveală, îl fac să creadă că, de fapt, nu a avut loc nicio tentativă de asasinare a lui Plahotniuc, iar dosarul a fost fabricat, din motiv că Zabolotnîi îi punea piedici ex-liderul PD în afacerea imobiliară. Pentru că Parhomenco și-a schimbat depozițiile, ședința a fost amînată pentru 15 octombrie.


În iulie 2020, Curtea Supremă de Justiție a casat total decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 18 decembrie 2018, în cauza penală în privința lui Valerian Zabolotnîi, Dmitrii Șevcenco Ivan Cojocari, Vasile Dragulea, Igor Melnic și Stepan Chirov și a dispus rejudecarea cauzei, de către aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată.

Cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, au fost condamnați de prima instanță la ani grei de închisoare. Sențința a fost citită la 2 aprilie de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu cîteva zile mai devreme ca să expire termenul maxim, de un an, în care bănuiții puteau fi ținuți în arest preventiv, scrie zdg.md.

Vicepreşedintele Fondului Internaţional de Ajutorare a Veteranilor şi Invalizilor de Sport (IFAVIS), Valeriu Zabolotnîi, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de timp închis. Alte cinci persoane au primit pedepse de la 3 la 11 ani de detenție.

La solicitarea procurorilor, la 18 decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat sentințe mai dure pentru cei șase presupuși asasini a lui Vladimir Plahotniuc.

Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valeriu Zabolotnîi, director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS. Acesta va sta la închisoare 23 de ani, după ce instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani.

Stepan Kirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitri Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3.

Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?