Revigorarea negocierilor de pace din estul Ucrainei, Premierul Serbiei, persona non-grata în Kosovo, Austria are un nou cancelar

Revigorarea negocierilor de pace din estul Ucrainei, Premierul Serbiei, persona non-grata în Kosovo, Austria are un nou cancelar

Germania şi Franţa doresc revigorarea negocierilor de pace din estul Ucrainei

Germania şi Franţa doresc repornirea procesului de pace din estul Ucrainei şi organizarea de discuţii cu Rusia, au declarat joi, la Kiev, miniştrii de externe ai celor două state, Heiko Maas şi Jean-Yves Le Drian, transmite dpa.

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a menţionat o "discuţie excepţional de bună" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a preluat săptămîna trecută funcţia de şef al statului şi care a afirmat în discursul inaugural că soluţionarea conflictului reprezintă una din priorităţile sale.

Eforturile de mediere în formatul franco-german pentru stabilirea păcii în estul Ucrainei vor continua, a spus Maas. El a adăugat că "după această discuţie sînt de părere că acest lucru este şi posibil".

Conflictul din estul Ucrainei, de la graniţa cu Rusia, a izbucnit în urmă cu cinci ani, cînd Ucraina a înlăturat conducerea pro-rusă a ţării, manifestîndu-se în favoarea încheierii unui acord de asociere cu Uniunea Europeană.

În luptele dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi armata ucraineană au fost ucişi aproximativ 13.000 de persoane, conform estimărilor ONU.

Germania şi Franţa mediază negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. Preşedintele Vladimir Putin a participat la aceste negocieri ca reprezentant al separatiştilor.

Premierul Serbiei, persona non-grata în Kosovo

Şefa executivului sîrb, Ana Brnabic, a fost declarată joi persona non-grata în Kosovo, în urma unor afirmaţii calificate drept 'rasiste' de către Pristina, un nou semn al tensiunii actuale între cele două părţi, potrivit France Presse.

'Eu, ministru al afacerilor externe (...), nu voi permite premierului (Ana Brnabic) să intre în Kosovo atît timp cît ea vehiculează o ideologie rasistă şi ilicită împotriva poporului din Kosovo', a scris Behgjet Pacolli pe contul său de Facebook.

Ana Brnabic i-a atacat miercuri pe responsabilii din Kosovo, afirmînd că aceştia sînt 'oameni care au ieşit literalmente din pădure', 'terorişti care nu au fost condamnaţi', 'cea mai rea specie de populişti'.

Responsabili din Serbia se deplasează cu regularitate în zonele majoritar sîrbe din Kosovo, vizite pe care Pristina le aprobă în prealabil.

Austria are un nou cancelar

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a desemnat-o, joi după-amiază, pe fosta judecătoare Brigitte Bierlein în funcţia de cancelar, în contextul crizei politice de la Viena care a condus la demisia Guvernul Sebastian Kurz.

"O cunosc şi o apreciez pe doamna Bierlein, o persoană prudentă, deschisă şi foarte competentă. Îi încredinţez doamnei Bierlein sarcina de a forma guvernul federal", a declarat Van der Bellen, citat de agenţia de presă APA.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load