Replică dură pentru Macron dată de un oficial turc

Replică dură pentru Macron dată de un oficial turc

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a criticat joi avertismentul lansat de către preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pe tema ofensivei Ankarei în Siria, afirmînd că Franţa ''nu are de dat lecţii'' Turciei, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Franţa, şi nici o altă ţară, nu poate da lecţii Turciei. Ele ştiu foarte bine care este obiectivul acestei operaţiuni'', a declarat Cavusoglu, răspunzînd întrebărilor jurnaliştilor la Ankara.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie operaţiunea ''Ramura de măslin'' în cantonul sirian Afrin (nord-vest), pentru a alunga din zonă miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată ''teroristă'' de către Ankara, dar aliată a SUA.

În pofida apelurilor la reţinere, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat marţi că ofensiva nu se va opri ''înainte de eliminarea ameninţării teroriste'' de la frontiera turcă, aluzie la YPG, care controlează numeroase teritorii în nordul Siriei.

''Dacă se dovedeşte că operaţiunea va lua o altă turnură decît cea a unei acţiuni de luptă împotriva unui potenţial terorist care ameninţă frontiera turcă şi că este o operaţiune de invadare, în acel moment, respectiva operaţiune reprezintă pentru noi o problemă reală'', a avertizat Macron, citat într-un articol online miercuri de către cotidianul francez Le Figaro.

Şeful diplomaţiei turce a denunţat totodată ''ipocrizia'' unor ţări europene care, în opinia sa, îşi afişează sprijinul faţă de Turcia în cadrul unor discuţii bilaterale, dar îşi schimbă discursul în public. ''Nu sîntem Franţa, care a invadat Algeria. Ţări precum Franţa nu au de dat lecţii pentru noi pe această temă'', a adăugat el.

Miercuri, premierul turc Binali Yildirim, într-o primă reacţie la declaraţiile lui Macron, a afirmat că ideea unei posibile invadări a Siriei de către Turcia este ''total eronată''.

Avioane turceşti au atacat luni 19 poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, omorînd 49 de militanţi, au anunţat joi forţele armate ale Turciei.

Două lovituri aeriene au fost întreprinse luni în regiunile Asos/Qandil, Zap, Avasin/Basyan şi Hakurk, potrivit unui comunicat al armatei.

Armata turcă a distrus adăposturi, ascunzători şi depozite de arme ale grupării militante, despre care se crede că pregăteşte un atac asupra posturilor de frontieră turceşti, se mai spune în comunicat.

PKK, ce duce un război de gherilă în sud-estul Turciei începînd din anii 1980, este considerată drept o grupare teroristă de către Turcia, Statele Unite al Americii şi Uniunea Europeană. 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load