COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Preşedintele Indoneziei anunţă amplasamentul viitoarei capitale, pe insula Borneo

Preşedintele Indoneziei anunţă amplasamentul viitoarei capitale, pe insula Borneo

Preşedintele indonezian Joko Widodo a dezvăluit luni amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicată în partea indoneziană a insulei Borneo, în provincia Kalimantanul de Est, pentru a lua locul Jakartei, o metropolă supraaglomerată, poluată şi care se scufundă încet, situată pe coasta de nord a insulei Java, transmite Reuters.

Preşedintele Widodo a subliniat că este urgentă începerea planurilor de relocare, deşi mutarea instituţiilor guvernamentale nu va avea loc înainte de 2024.

Noua capitală, al cărei nume nu a fost încă ales, va fi amplasată nu departe de actualul Samarinda City şi de oraşul-port Balikpapan, important pentru transportul de cărbune şi ţiţei.

'Este un loc strategic în centrul Indoneziei, aproape de o zonă urbană în creştere', a explicat Widodo într-o conferinţă de presă la palatul de stat din Jakarta.

Mutarea capitalei va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urmînd să provină din parteneriat public-privat şi din investiţii private, a precizat Widodo. În costul total intră construirea noilor clădiri guvernamentale şi a locuinţelor pentru circa 1,5 milioane de funcţionari publici.

Activişti de mediu au exprimat temeri că lucrările la noua capitală ar putea pune în pericol habitatul unor specii ameninţate precum urangutanul, ursul soare şi maimuţa cu trompă.

Jakarta, o conurbaţie cu 30 milioane de locuitori şi unul din oraşele cele mai aglomerate din lume, este frecvent ameninţată de inundaţii, iar cartiere întregi de-a lungul coastei nordice se scufundă sub nivelul mării din cauza extragerii apei freatice de către milioane de rezidenţi.

Preşedintele Widodo a mai explicat că presiunea asupra actualei capitale şi a insulei Java este deja prea mare, insula fiind locuită de 54% din populaţia de 260 milioane de persoane a ţării şi generînd 58% din PIB.

Guvernul va prezenta un proiect de lege, însoţit de un studiu de fezabilitate, în parlament pentru a obţine aprobarea acestuia pentru noua capitală, a mai declarat preşedintele.

Ministrul planificării, Bambang Brodjonegoro, a precizat că achiziţionarea terenurilor va începe în 2020.

Indonezia nu este prima ţară din Asia de Sud-Est care îşi mută capitala. În 2005, regimul militar din Myanmar a transferat capitala la Naypyidaw, oraş situat la 320 km distanţă de capitala din perioada colonială, Yangon. În anii 1990, liderul malaezian Mahathir Mohamad a construit o capitală administrativă la Putrajaya, la 33 km de Kuala Lumpur.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load