TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Hipopotamii unui traficant de droguri celebru au pus „stăpînire” pe Columbia

Hipopotamii unui traficant de droguri celebru au pus „stăpînire” pe Columbia

În vremea în care Pablo Escobar controla comerțul cu droguri dinspre Columbia spre lume, a făcut suficienți bani cît să aducă și hipopotami în Columbia. Acum, aceștia au scăpat, la propriu, de sub control.

Înainte să fie împușcat de poliție, Pablo Escobar avea patru hipopotami. Proprietatea pe care o deținea a intrat în posesia guvernului, dar nu și animalele. De la patru s-au înmulțit și au ajuns la circa 100 de exemplare. Nimeni nu știe precis cîte și, mai ales, nimeni nu știe cum să oprească acești hipopotami.


Aproape 10 ani, guvernul columbian a încercat să găsească măsuri ca să oprească creşterea populaţiei de hipopotami ai lui Pablo Escobar. Teama, atît a guvernului, cît și a experților în biodiversitate, e că hipopotamii, deloc animale obișnuite în Columbia, dau peste cap ecosistemul de-acolo. În general, hipopotamii modifică atît de mult zonele în care trăiesc încît sînt supranumiţi „ingineri de ecosistem”.

Subiectul acesta e extraordinar, deoarece se întîlnesc trei situații neobișnuite aici: Pablo Escobar, poate cel mai mare traficant de droguri, hipopotami care nu se opresc din înmulțire și demersul guvernului de-a opri cumva animalele sau, măcar, de a le ține într-un mediu controlat.

Shurin şi Nelson Aranguren-Riaño de la Universidad Pedagógica y Tecnológica din Colombia au realizat un proiect finanţat de National Geographic în care au comparat lacurile antropice în care trăiesc hipopotamii cu cele pe care nu le frecventează, analizînd toate aspectele.

Rezultatele cercetării au fost publicate, la finalul lunii ianuarie, în revista Ecology. Au fost găsite cîteva mici diferenţe. „Lacurile în care trăiesc hipopotamii au o chimie şi biologie diferite de cele în care nu se găsesc hipopotamii”, a spus Shurin. Asta se întîmplă din cauza excrementelor animalelor. Nutrienţii suplimentari pot duce la înmulţirea algelor toxice şi chiar la decimarea vieţuitoarelor. Pe scurt, hipopotamii sînt dăunători Columbiei pe cît a fost proprietarul lor.

Videoul de mai sus îți explică de ce e dificil să controlezi astfel de animale și, mai ales, de ce e ciudat să ai hipopotami într-o țară în care, de regulă, nu trăiesc.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load