COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum Japonia reușește să facă față coronavirusului fără introducerea carantinei

Cum Japonia reușește să facă față coronavirusului fără introducerea carantinei

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Japonia, luînd în considerație și cei 712 foști pasageri și membri ai echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess, ieri a depășit 2,5 mii de persoane, relatează postul local de televiziune NHK, cu referire la datele administrațiilor prefecturilor.

Pînă pe 27 Martie, în Japonia au fost înregistrate 1387 de cazuri, dintre care mai mult de jumătate le-a revenit vaselor de croazieră din portul Yokohama.
Statisticile detaliate au interesat cercetătorii și experții. Japonia se află în fruntea clasamentelor după numărul persoanelor în etate și este cunoscută după aglomerația din orașe cu o densitate ridicată a populației, ceea ce ar trebui să contribuie la răspîndirea virusului. Cu toate acestea, aici există o cultură tradițională japoneză de distanțare socială dezvoltată, o responsabilitate crescută față persoanele din jur și un specific național deosebit – misofobia (teama obsesivă de bolilor infecțioase).

În ciuda faptului că primul caz de îmbolnăvire din Japonia a fost identificat încă la mijlocul lunii ianuarie, și o carantină generală încă nu a fost anunțată, numărul bolnavilor a crescut extrem de lent (cu excepția cazului de pe vasul de croazieră). Acest lucru a ridicat întrebări și îndoieli cu privire la veridicitatea statisticilor prezentate de autorități. Sîmbăta trecută, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat că țara reușește deocamdată să "mențină un echilibru, dar dacă ne vom relaxa, este posibilă o creștere explozivă" a numărului de infectați, potrivit publicației vox.com


El a promis să ia măsuri fără precedent de stimulare a economiei pe fondul amenințării răspîndirii coronavirusului, care ar include stimulente fiscale și beneficii pentru companii.

Unul dintre liderii Partidului Constituțional-Democrat de opoziție și fostul ministru al Sănătății din Japonia, Akira Nagatsuma, s-a îndoit de realitatea statisticilor oficiale și efectul acțiunilor autorităților. El a reamintit că în Japonia în acest an, de diferite tipuri de pneumonie au murit aproximativ 90 de mii de oameni - mai mult de două sute pe zi. Potrivit lui, este foarte dificil să deduci din acest număr persoanele infectate de Covid-19, deoarece studiile patologo-anatomice în Japonia se efectuează extrem de rar.

Ipotezele ex-ministrului nu au fost susținute de dovezi, date statistice. Chiar dacă sarcina asupra spitalelor a crescut, încă nu au apărut mesaje privind spitale aglomerate, fapt imposibil de ascuns în cazul unei epidemii adevărate.

Cu toate acestea, numărul scăzut de bolnavi creează autorităților și societății un sentiment fals de securitate, care ar putea avea consecințe triste. Săptămîna trecută, Prefectura Tokyo a raportat un număr record de cazuri noi de coronavirus pe zi (47), transmite Financial Times.

Multe companii au început să întreprindă măsuri sporite de dezinfectare, să schimbe structura muncii lor, să echipeze angajații și să ofere clienților antiseptice gratuite încă la începutul lunii februarie, fără dispoziții din partea autorităților. Dar lipsa carantinei oficiale poartă totuși o mulțime de riscuri.

Autoritățile japoneze constată că au reușit să depășească cu succes primul val al virusului, dar măsuri anterioare nu pot fi eficiente pentru o lungă perioadă de timp și Tokyo se pregătește cu atenție de introducerea unor restricții adevărate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load