COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Coronavirusul a adus poluarea la nivelul anului 2010

Coronavirusul a adus poluarea la nivelul anului 2010

Emisiile de carbon, la nivel global, vor cunoaşte în acest an o scădere record de 8%, ca urmare a impunerii carantinei şi a restricţiilor de circulaţie determinate de pandemia de coronavirus. Emisiile de carbon vor ajunge, astfel, la nivelul înregistrat în urmă cu 10 ani, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Astfel, emisiile globale de dioxid de carbon vor atinge o valoare estimată de 2,6 gigatone, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 10 ani.

Conform datelor AIE, pînă la mijlocul lunii aprilie, ţările în care s-au impus măsuri stricte de izolare socială, au cunoscut o scădere de 25% pe săptămînă, în privinţa cererii de energie, în vreme ce statele care au impus restricţii mai blînde au înregistrat şi ele o scădere în această privinţă, de 18%.


Cu toate acestea, nu sînt încă motive prea mari de bucurie.

Astfel, AIE avertizează că nivelul poluării ar putea creşte la fel de brusc, după trecerea pandemiei, dacă guvernele nu vor implementa politici adecvate pentru reducerea emisiilor şi care să încurajeze aşa-numitele energii verzi sau regenerabile.

Scade poluarea, scade şi cererea de energie. E bine pentru mediu, dar deloc bine pentru economia mondială

Raportul AIE arată că, odată cu scăderea emisiilor poluante, scade şi cererea globală de electricitate. În acest an, se preconizează o scădere cu 5% a acestei cereri - cea mai mare scădere înregistrată la nivel planetar de la Marea Criză Economică din anii 1930.

Cea mai mare scădere, de 8%, o înregistrează industria cărbunelui. Din acest punct de vedere, cea mai afectată ţară este China, se arată în raport.

De asemenea, cererea de petrol a cunoscut şi ea o reducere semnificativă, de 5%, în primul trimestru al anului, fiind cauzată de restricţiile impuse transportului, în special reducerea zborurilor comerciale, care sînt responsabile de 60% din totalul cererii de produse petroliere, la nivel global.

Pînă la finalul anului, scăderea cererii de petrol ar putea atinge procentul de 9%.

Per total, cererea pe piaţa globală de energie ar putea înregistra o reducere de 6%, cea mai gravă din ultimii 70 de ani, se mai arată în raportul AIE.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load