China refuză să participe la discuţii cu Rusia şi SUA

China refuză să participe la discuţii cu Rusia şi SUA

China a informat luni că nu va participa la discuţii cu Statele Unite şi Rusia privind un nou acord pentru limitarea armelor nucleare, relatează Reuters.


Preşedintele american Donald Trump a declarat că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat vineri despre posibilitatea unui nou acord care ar putea include şi China.


Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat că forţele nucleare ale Chinei sînt „la cel mai scăzut nivel” din punctul de vedere al cerinţelor pentru securitatea naţională şi că nu ar putea fi comparate cu cele ale Rusiei sau Statelor Unite.


„China se opune oricărei ţări care vorbeşte cînd nu este rîndul ei despre China în ceea ce priveşte controlul armelor şi nu va participa la negocieri trilaterale privind un acord de dezarmare nucleară”, a afirmat Geng la o conferinţă de presă.


China a sprijinit mereu interzicerea şi distrugerea totală a armelor nucleare, a precizat el.


China consideră că ţările cu cele mai dezvoltate arsenale nucleare au o responsabilitate specială cînd vine vorba de dezarmarea nucleară şi ar trebui să continue să îşi reducă armamentul nuclear într-o manieră care poate fi verificată şi ireversibilă, creînd astfel condiţiile ca şi alte ţări să participe, a afirmat Geng.


Tratatul New START din 2011, singurul pact dintre Rusia şi SUA privind armele nucleare, expiră în februarie 2021, dar poate fi prelungit pentru cinci ani cu acordul ambelor părţi.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load