COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Australia a lansat o aplicaţie de urmărire a răspîndirii COVID-19

Australia a lansat o aplicaţie de urmărire a răspîndirii COVID-19

Australia a lansat duminică aplicaţia oficială de monitorizare şi notificare cu privire la răspîndirea pandemiei şi contactul cu persoane care au virusul.

Aplicaţia se numeşte COVIDSafe şi are la bază software-ul TraceTogether, dezvoltat de Singapore. Se foloseşte Bluetooth-ul pentru comunicarea între device-uri şi informaţiile despre contacte stocate în agenda telefonului, transmite News.ro.

Utilizatorii sînt avertizaţi dacă au stat mai mult de 15 minute în preajma unei persoane cu COVID-19. Este o abordare voluntară, în care cei infectaţi oferă de bunăvoie această informaţie sistemului.

Datele sînt stocate atît pe telefon, cît şi pe servere. De aici se naşte şi prima controversă - orice este stocat online prezintă riscul de a ajunge în posesia unor persoane neautorizate. Asta în ciuda asigurărilor guvernului Australian, care spune că doar instituţiile de sănătate vor avea acces la datele colectate.


O a doua controversă vine din faptul că oficialităţile promit că vor şterge datele colectate în acest fel cînd se va termina pandemia, însă nu există nicio normă scrisă care să întărească această decizie.

În ciuda controverselor, aplicaţia a fost descărcată deja de peste 1 milion de ori în primele ore de cînd a fost lansată.

O altă ţară care se pregăteşte de lansarea unei aplicaţii similare este Germania. Însă, Germania a preferat o abordare descentralizată, aşa cum a recomandat Consiliul European.

Datele sînt stocate exclusiv local, pe telefoanele utilizatorilor.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load