X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Noi investitori ar putea veni pe piața bancară a Moldovei

8 apr. 2019,, 13:30   Economie
2648 2

Este planificată atragerea de noi investitori pe piața bancară din Moldova în scopul sporirii transparenței acționarilor unor bănci.

Despre aceasta a lăsat să se înţeleagă președintele Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armaşu, fiind invitatul postului de televiziune public M1, transmite Noi.md.

Guvernatorul BNM a subliniat că misiunea recentă a Fondului Monetar Internațional a purtat discuţii cu conducerea BNM vizavi de evoluția sectorului financiar și bancar din ţară, experții Fondului fiind mulțumiți de rezultatele obținute.

„Noi am reușit să avansăm în ceea ce priveşte creşterea transparenței acționarilor băncilor şi acest proces continuă. Poate vom căuta noi investitori pentru unele bănci", a spus președintele BNM.

Este de remarcat faptul că, recent, în cadrul procesului de creştere a transparenței acționarilor băncii, au fost vîndute pachete de control sau pachete mari de acțiuni în cele trei mari bănci ale țării, în care BNM a introdus un regim de supraveghere specială.


Astfel, 41,09% din acțiunile societății BC Moldova-Agroindbank au fost achiziționate de compania de investiții HEIM PARTNERS Limited, înregistrată în Regatul Unit, creată de un consorțiu internațional de investitori format din BERD, Invalda INVL și Horizon Capital.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și „Banca Transilvania” din România, care acum dețin împreună un pachet de 72,19% din acțiunile Victoriabank prin intermediul companiei VB Investment Holding, înregistrată în Olanda, au devenit acționari majoritari ai BC Victoriabank.

În același timp, compania bulgară Doverie-Invest a achiziționat recent într-un singur pachet 63,8865% din acțiunile nou-emise ale BC Moldindconbank.

În același timp, la 11 ianuarie 2019, Banca Națională a Moldovei a anunțat suspendarea drepturilor unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț și Energbank, constatînd activităţi convenite, cumpărarea și deținerea în mod coordonat a unei părți semnificative din capitalul social al băncilor, fără un acordul prealabil scris din partea BNM .

Acționarii vor fi obligați să-și vîndă acțiunile acestor bănci: 36,15% din acțiunile FinComBank și 52,77% din acțiunile Energbank.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?