BNM a dezvăluit activități concertate ale acționarilor a încă două bănci și i-a obligat să vîndă acțiunile

BNM a dezvăluit activități concertate ale acționarilor a încă două bănci și i-a obligat să vîndă acțiunile

Banca Națională a Moldovei a dezvăluit activităţi concertate ale acționarilor a două bănci din țară – „Banca de Finanțe și Comerț” (FinComBank) și „Energbank”, motiv pentru care i-a obligat să-şi vîndă acţiunile.


Astfel, BNM a suspendat drepturile unor acționari ai „Băncii de Finanțe și Comerț” și „Energbank” după ce a constatat activitățile lor concertate, achiziționarea și deținerea unei cote importante în capitalul social al băncilor, fără acordul prealabil în scris din partea BNM. Acționarii vor fi obligați să-și vîndă acțiunile ce le aparţin în băncile menționate.


Informaţia vine din partea BNM cu menţiunea că Banca Națională a Moldovei continuă procesul de transparentizare a acționariatului bancar, cu scopul de a proteja interesele deponenților și pe cele ale clienților băncilor, dar și pentru a asigura respectarea permanentă de către acționari a cerințelor legale. Este un proces firesc în contextul reformelor din sectorul bancar pentru consolidarea și eficientizarea acestuia. În acest sens, pe data de 11 ianuarie, 2019, Comitetul executiv al BNM a aprobat două decizii care se referă la „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. și BC „ENERGBANK” S.A.


Astfel, Banca Națională a constatat, prin hotărîrea sa din 11 ianuarie, 2019, că un grup de acționari acționează concertat în raport cu „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. 


În consecință, Banca Naţională a suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. 


Activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată și la BC „ENERGBANK” S.A. În acest sens, Comitetul executiv al BNM a aprobat, în aceeași ședință, și o hotărîre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al BC „ENERGBANK” S.A.


De asemenea, ținînd cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. Echipa executivului și cea a consiliului băncii, care vor rămîne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM. Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia.


Potrivit BNM, atît „Banca de Finanţe şi Comerţ”, cît şi “Energbank” vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sînt bine capitalizate, solvabile și stabile.
În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3.7%, iar BC „ENERGBANK” S.A. de 3.2 %.


Deciziile BNM se referă exclusiv la structura acţionariatului şi se înscriu în agenda de reforme a Băncii Naționale a Moldovei, care include măsuri de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. 


Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” și BC „Moldindconbank” S.A. Acțiunile BNM au condus la îmbunătățirea situației băncilor, din punctul de vedere al transparenței acționarilor și guvernanței corporative, făcîndu-le atractive pentru investitori de calitate. 


Pe parcursul ultimilor doi ani, principalii indicatori ai BC „MOLDOVA - AGROINDBANK” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A. au manifestat o tendință pozitivă: capitalul, activele și indicatorii lichidității sînt în continuă creștere fiind asigurată stabilitatea financiară a acestora.


BNM va aplica în continuare cele mai bune practici internaționale pentru a avea bănci solide și reziliente, care să asigure deponenților și mediului de afaceri servicii sigure și moderne.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load