În Moldova vor fi deschise piețe și magazine de produse ecologice

În Moldova vor fi deschise piețe și magazine de produse ecologice

În Republica Moldova se preconizează crearea unor piețe agricole și magazine pilot specializate în vînzarea produselor ecologice, informează Noi.md.


Conform preconizărilor, urmează să fie dezvoltat marketingul „verde” al produselor ecologice la nivel local, pentru a contribui la promovarea acestora pe piețe, în magazine și restaurante.


În plus, se preconizează implementarea unui program de subvenții pentru producători, procesatori și exportatori de produse agricole ecologice, inclusiv în ramura zootehnică, pentru a dezvolta registrul electronic al producătorilor ecologici și al produselor acestora, pentru a oferi asistență agricultorilor în timpul perioadei de conversie la agricultura ecologică, prin mecanisme specifice de sprijin, precum și asigurarea cererii de produse ecologice (care nu sînt certificate încă) din partea cantinelor instituțiilor publice.


Acestea și alte măsuri vor fi luate în cadrul programului aprobat de Guvern pentru a promova „economia verde“ în Moldova pentru anii 2018-2020, în care una dintre principalele sarcini este numită extinderea cu aproximativ 20% a terenurilor agricole utilizate pentru agricultura ecologică.


Potrivit Ministerului Agriculturii, cererea de produse ecologice de pe piețele internaționale este în creștere, crescînd și prețul ei, astfel încît fermierii ecologici din țară trebuie susținuți în conformitate cu standardele naționale și internaționale de producție și de comercializare a produselor ecologice pentru a obține încrederea și siguranța pe piețele regionale și internaționale.


În același timp, sînt planificate: organizarea de seminare, emisiuni TV, expoziții și spoturi de televiziune pentru promovarea agriculturii ecologice; informarea consumatorilor cu privire la valoarea adăugată a produselor agricole ecologice, organizarea unor evenimente de informare în școli etc.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load