TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Moldova, va avea loc evaluarea tuturor imobilelor

În Moldova, va avea loc evaluarea tuturor imobilelor

În Moldova va avea loc evaluarea tuturor imobilelor, inclusiv a terenurilor funciare, pentru optimizarea sistemului de impozitare a proprietăţii imobiliare.

Evaluarea este prevăzută de Proiectul privind înregistrarea şi evaluarea proprietăţii (PIEP), finanţat de Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, care va fi implementat în Moldova în perioada 2019-2023, în baza Acordului de finanţare, semnat la 17 septembrie, 2018, şi ratificat de către Parlamentul Moldovei la 8 noiembrie, 2018, transmite Noi.md.


Scopul general al proiectului prevede asigurarea calităţii şi transparenţei managementul resurselor funciare în Moldova prin intermediul înregistrării imobilelor care fac parte din proprietatea publică şi cea privată, dar şi evaluarea bunurilor imobile .

Realizarea proiectului va fi asigurată de Agenţia Servici Publice şi Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, care au semnat un acord de colaborare în cadrul PIEP.

Directorul Agenţiei Servicii Publice, Serghei Railean şi directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaş, au reconfirmat angajamentele instituţiilor de a contribui la realizarea obiectivelor Proiectului pe dimensiunea evaluării şi reevaluării bunurilor imobile, în contextul dezvoltării continue a Infrastructurii Naţionale de Date Spaţiale.

Pe lîngă înregistrarea primară masivă a bunurilor imobile proprietate privată şi a celor proprietate publică, Proiectul de înregistrare şi evaluare funciară urmărește evaluarea tuturor bunurilor imobile, contribuind astfel la optimizarea sistemului de impozitare a proprietăţii imobiliare.

În prezent, din cele aproximativ 6 milioane de bunuri imobile amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, au fost supuse evaluării doar puţin peste 800 de mii de bunuri. La fel, una din prioritățile Proiectului este dezvoltarea Infrastructurii Naţionale de Date Spaţiale. În acest sens, va fi acordat suport autorităţilor publice în vederea creării seturilor de date şi asigurării disponibilităţii acestora pe o platformă unică.

Potrivit programului de implementare a Proiectului, pînă la finele anului curent vor fi demarate lucrări de cadastru în cel puţin 6 raioane ale ţării: Ocniţa, Edineţ, Donduşeni, Briceni, Soroca, Floreşti. Activităţile de măsurare, înregistrare şi evaluare a bunurilor imobile se vor desfăşura gratuit pentru titularii de drepturi, costurile fiind acoperite din mijloacele financiare alocate Republicii Moldova de Banca Mondială.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load