COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Moldova contrabanda cu căpșuni ”a stricat” din nou piața

În Moldova contrabanda cu căpșuni ”a stricat” din nou piața

Săptămîna trecută, pentru prima dată în acest sezon, pe piața din Chișinău a apărut în cantități mari (zeci de tone) căpșuni ieftine (nu mai scumpe de 35 lei/kg – 2 USD/kg).

Din acest motiv, unii producători locali nu au reușit să-și vîndă marfa proprie mai scump (40-50 lei/kg - 2,27 dolari-2,84/kg). Avînd în vedere excedentul de mărfuri și vremea ploioasă, unii producători au amînat momentul începerii vînzărilor de căpșuni din prima roadă pentru săptămîna curentă, scrie portalul eastfruit.com

Asociația Producătorilor de pomușoare "Pomușoarele Moldovei" susțin că nici unul dintre fermierii moldoveni nu a fost suspectat săptămîna trecută de dumping. Mai mult decît atît, căpșunile ieftine în masă sînt reprezentate de un soi care aproape nu se cultivă în Republica Moldova. Reieșind din aceasta, reprezentanții Asociației presupun că aceasta este o pomușoară ucraineană, care a intrat pe piața moldovenească prin contrabandă – acest lucru s-a întîmplat de mai multe ori în sezoanele precedente.


Situația este neplăcută, cu atît mai mult, că săptămîna curentă la Chișinău și Bălți, după o pauză de peste două luni, și-au reluat activitatea piețele de fructe și legume staționare. În acest sens, consumatorii au așteptat o creștere a ofertei de produse, adică posibilitatea de a alege un produs, precum și reducerea prețurilor la acesta.

În acest context, este caracteristic faptul că, la sfîrșitul săptămînii trecute, unii producători de pomușoare au anunțat pe rețelele de socializare despre faptul că acestea încetează primirea cererilor personale de livrare a produselor clienților din oraș (aparent în speranța de a începe realizarea mărfurilor în piețe). Dar prezența în piețe a contrabandei ieftine "de la prag" va pune fermierii locali într-o situație dezavantajoasă.

Reprezentanții "Pomușoarele Moldovei " speră că "lotul de probă" al căpșunilor ieftine importate deja s-a vîndut, iar următoarea livrare nu va avea loc imediat. Datorită acestui fapt, prețurile la pomușoarele autohtone se vor stabiliza.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load