Cînd vor începe Moldova și China negocierile privind liberul schimb

Cînd vor începe Moldova și China negocierile privind liberul schimb

Prima rundă de negocieri între Republica Moldova și China privind Acordul de liber schimb este programată pentru 11-12 februarie 2018.


Despre acest lucru s-a discutat în cadrul întîlnirii pe care au avut-o ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, ZhangYinghong, în cadrul căreia au fost abordat subiectul privind negocierile bilaterale pe marginea Acordului de comerț liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, lansate pe 29 decembrie 2017, odată cu semnarea Memorandumului de înțelegere, informează NOI.md.


Chiril Gaburici și-a exprimat convingerea că acest acord va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești, va permite atragerea investițiilor în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova, va impulsiona relațiile comercial-economice între ambele state.


La rîndul său, ZhangYinghong l-a felicitat pe Chiril Gaburici cu ocazia învestirii în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, exprimîndu-și convingerea că ministerul condus de el va obține succese mari în domeniul economic. „Republica Moldova este un partener de încredere pentru China”, a spus diplomatul chinez.


Ambasadorul chinez a apreciat înalt deschiderea Ministerului Economiei și Infrastructurii de a negocia, în termeni rezonabili, Acordul de comerț liber, menționînd importanța acestuia pentru comerțul Republicii Populare Chineze.


În context, ambasadorul i-a transmis ministrului Economiei și Infrastructurii invitația omologului său din Republica Populară Chineză, de a participa la Expoziția Internațională Chineză de Import, care va avea loc în perioada 5-10 noiembrie 2018. 


Ministrul Chiril Gaburici a apreciat înalt suportul Republicii Populare Chineze și a mulțumit Guvernului RPC pentru implicarea activă în dezvoltarea economică și asistența acordată Republicii Moldova, în asemenea domenii-cheie precum tehnologiile informaționale, transportul, energetica.


Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc, în valoare de circa 5 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză, în ianuarie-noiembrie 2017, a constituit 468,74 milioane de dolari, fiind în creștere cu aproape 30 la sută, față de aceeași perioadă a anului 2016.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load