Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Camera de Comerț Americană a transmis o petiție Maiei Sandu

7 aug. 2019,, 12:16   Economie
4699 1

Mediul de business este nemulțumit de modul în care sînt efectuate controalele la frontieră de către de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit agenției Infotag, o astfel de opinie a fost exprimată într-o scrisoare adresată premierului Maia Sandu de către Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova). Reprezentanții AmCham Moldova au comunicat că, deocamdată, nu au fost identificate careva acte normative care ar stabili modalitatea funcționare a sistemului de control ce urmează a fi efectuat de către inspectorii ANSA.

„Potrivit legii, în cadrul controlului sanitar-veterinar, controlului fitosanitar, controlului pentru siguranța alimentelor și controlului produselor de uz fitosanitar și fertilizanți Agenția aplică selectivitatea, inclusiv automatizată, care este un proces bazat pe analiza riscurilor, profiluri şi indicatori de risc, examinare a documentelor, supraveghere şi tehnici de informare, care presupun identificarea riscurilor sau constatarea respectării legislației naționale. Totuși, în pînă în prezent nu au fost identificate careva acte normative, sau proiecte de acte normative care ar stabili modalitatea de creare și funcționare a sistemului de analiză a riscurilor pentru determinarea tipului de control ce urmează a fi efectuat de către inspectorii ANSA”, se relatează în scrisoare.

Mai mult ca atît, ca urmare a unui sondaj AmCham Moldova efectuate pe 70 importuri consecutive a 7 importatori contribuabili mari 2019 – 2020, s-a constatat efectuarea a tuturor tipurilor de control (documentar, de identitate și fizic) în proporție de 100% din importurile analizate.

Menționăm că în majoritatea cazurilor vorbim de importuri din Uniunea Europeană. Suplimentar, se raportează faptul că inspectorii din cadrul posturilor de inspecție la frontieră sustrag bunuri din camioane sub pretextul necesității prelevării unor probe, fără a emite careva acte de prelevare a mărfii”, se menționează în scrisoarea adresata prim-ministrului.


Reprezentanții AmCham Moldova consideră că, respectivele practici generează costuri sporite pentru mediul privat sub formă de plata tarifelor la serviciile prestate de ANSA, plați datorare transportatorilor pentru staționarea camioanelor în punctele de trecere a frontierei, casarea unor cantități considerabile de marfă, deseori fiind produse alimentare de valoare înaltă.

Drept exemplu, ei au adus prevederile din proiectul de Ordin ANSVSA, România, privind aprobarea normei pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală. Acesta prevede că doar asupra 30 % din transportul produselor de mărfuri se exercită controlul de identitate precum și controlul fizic, în funcţie de riscul cunoscut şi de programul anual de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor pentru anumite produse alimentare.

AmCham Moldova solicită organizarea unei ședințe în format extins, pe platforma Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?