COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un produs popular s-a dovedit a fi periculos

Un produs popular s-a dovedit a fi periculos

Oamenii de știință de la Universitatea Standford a depistat că curcuma care se folosește la prepararea condimentului curry și este o plantă medicinală ar putea conține plumb care are o acțiune neurotoxică.

Acest lucru este relatat într-un comunicat de presă publicat pe Phys.org.

Cercetătorii au stabilit eventualele cauze ale depistării metalelor grele în sîngele locuitorilor Statului Bangladesh și anume a izotopilor de plumb. S-a adeverit că cea mai probabilă sursă este curcuma, în procesul de prelucrare a căreia se adaogă cromat de plumb în calitate de colorant pentru a atribui condimentului culoarea galben-aprins. Această practică durează din 1980, atunci cînd inundațiile au afectat semnificativ plantațiile de curcuma, decolorîndu-le.

Plumbul sporește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare la adulți și duce la tulburări ale sistemului nervos central la copii. Nu există un nivel inofensiv al conținutului de metale grele în organismul uman. Circa 90 la sută din copiii cu un nivel sporit de metale grele în sînge locuiesc în țările cu venituri scăzute. Potrivit estimărilor, tulburările cognitive duc la pierderi economice în valoare de aproximativ un trilion de dolari.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load