Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

STUDIU: tinerii dependenţi de ecrane sînt nefericiţi

5 sep. 2020,, 22:31   Externe
8457 1

Cercetătorii au descoperit că adolescenţii care petrec mult timp în faţa ecranelor, jucînd jocuri pe computer, folosind social media, scriind mesaje sînt mai puţin fericiţi decît cei care investesc timp în activităţi care îi ţin departe de acestea, precum sportul, cititul şi interacţiunea socială directă.

Cei mai fericiţi dintre ei folosesc mediile digitale mai puţin de o oră pe zi. Pentru cei care depăşesc această oră, nefericirea creşte proporţional cu timpul petrecut în faţa ecranelor.

Fericirea nu înseamnă cel mai nou model de smartphone, conform unui studiu recent care analizează legătura dintre satisfacţia din viaţă şi timpul petrecut în faţa unui ecran. Tinerii care stau majoritatea timpului cu ochii lipiţi de telefoanele lor sînt cu mult mai nefericiţi decît cei care se pot rupe cu uşurinţă de tehnologie, afirmă autorul studiului, profesorul de psihologie de la Universitatea San Diego, Jean M. Twenge.

Pentru a investiga această legătură, Twenge şi colegii lui au analizat datele dintr-o monitorizare longitudinală făcută la nivel naţional în SUA, pe mai mult de un milion e copii de la clasele a opta pînă la a zecea. Chestionarul aplicat tinerilor conţine întrebări precum cît de mult timp petrec pe telefon, dar şi cum arată viaţa lor socială şi cît sînt de fericiţi.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, adolescenţii care au petrecut mai mult timp în faţa ecranelor, fie că este vorba de telefoane, tablete sau laptopuri sînt mai puţin fericiţi decît cei care au investit mai mult timp în activităţi nelegate de tehnologie. Deşi există tentaţia de a crede că cei care nu au acces la cele mai noi tehnologii sînt mai nefericiţi, lucrurile stau exact invers, spun Twenge.


„Deşi acest studiu nu a putut demonstra o relaţie directă de cauzalitate, există studii care demonstrează că utilizarea pentru mai mult timp a social media duce la nefericire, dar nefericirea nu generează automat mai mult consum de social media,” afirmă cercetătorul.

Nici abstinenţa totală de la tehnologie nu duce la o creştere a gradului de fericire, a descoperit Twenge. Cei mai fericiţi dintre tinerii participanţi la studiu foloseau media digitală pentru mai puţin de o oră pe zi. După această oră, studiul a arătat că nivelul de nefericire creşte proporţional cu timpul petrecut în faţa ecranelor.

„Singurul mod în care poţi sta în faţa unui ecran fără să fii nefericit este să ai un interval de timp limitat cînd faci asta. Fă-ţi un scop din a nu petrece mai mult de 2 ore pe zi astfel şi creşte timpul în care să te vezi cu prietenii, două componente strîns legate de starea de fericire,” adaugă Twenge.

Analizînd acest trend începînd cu anii 1990, pe aceleaşi grupe de vîrstă, cercetătorii au descoperit că proliferarea gadgeturilor de ultimă generaţie coincide cu scăderea drastică a nivelului de fericire, în special după 2012, cînd mai mult de 50% din populaţie deţine cel puţin un smartphone.

„De departe, cea mai drastică schimbare în viaţa tinerilor s-a petrecut între 2012 şi 2016, perioadă în care a crescut consumul digital şi a apărut un declin serios în viaţa socială a acestora, dar le-a şi scăzut cantitatea şi calitatea somnului. Şi accesul atît de facil la telefoanele inteligente este cea mai plauzibilă explicaţie pentru scăderea calităţii vieţii adolescenţilor,” completează Jean M. Twenge.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?