Pericolul la care ne expunem atunci cînd pornim aerul de la maşină

Pericolul la care ne expunem atunci cînd pornim aerul de la maşină

Cînd ne aşezăm în maşină şi pornim motorul, pornim şi aerul condiţionat, fără să ne gîndim la pericolul la care ne expunem (şi la care expunem şi pasagerii).


Atunci cînd ne lăsăm maşina afară, o lăsăm desigur cu geamurile închise, ceea ce duce la acumularea benzenului în interior. Astfel, se poate acumula o cantitate de 400 - 800 de miligrame de benzen, scrie Top Buzz.


La temperaturi mai mari de 16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge şi 4.000 mg, de 40 de ori nivelul permis de benzen.


Oamenii inhalează benzenul acumulat în maşină, o substanţă cancerigenă care afectează rinichii, ficatul şi ţesutul osos. Mai mult, organismul depune eforturi însemnate de a elimina substanţa.


De obicei, manualele instruiesc şoferul să deschidă geamurile înainte de pornirea aerului condiţionat, dar nu explică şi de ce.


Explicaţia este aceea că înainte ca aerul condiţionat să sufle aer rece, elimină o cantitate de aer cald, alături de benzen. Aşadar, alături de benzenul deja existent, se mai adaugă şi cel eliminat de aerul condiţionat.


Aşadar, înainte de a face orice, este recomandat să ţineţi uşile/geamurile deschise, chiar dacă nu simţiţi niciun miros specific. Chiar şi după pornirea motorului, geamurile trebuie să fie deschise pentru cîteva minute.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load