COVID-19 în MOLDOVA

Moartea unei stele. Imagini spectaculoase (FOTO)

Moartea unei stele. Imagini spectaculoase (FOTO)

Astronomul danez Tycho Brahe s-a numărat în 1572 printre cei cîţiva astronomi şi astrologi ai vremii care au observat un nou obiect foarte luminos în constelaţia Cassiopeia, informează Agerpres.

În completarea revoluției deschise de Copernic, Tycho a demonstrat că această ”nouă stea” se află la distanţă foarte mare dincolo de Lună şi că Universul, dincolo de Soare şi de planete, se schimbă încontinuu.

Astronomii ştiu acum că ”noua stea” descoperită de Tycho nu este deloc nouă. Punctul strălucitor de pe cer nu anunţa naşterea unei stele ci moartea ei, prin transformarea într-o supernovă.


Iar explozia de acest fel este atît de puternică, încît strălucirea ei întrece în intensitate strălucirea unei întregi galaxii.

Această supernovă a fost una de tipul Ia şi se produce atunci cînd o stea din categoria piticelor albe atrage suficient de multă materie de la o altă stea-companion sau fuzionează cu aceasta.

În urma exploziei, pitica albă este pur şi simplu distrusă, iar în imaginea prezentată pe site-ul NASA este vizibil ceea ce rămîne după unul dintre cele mai violente fenomene care se produc în Univers.

Diferitele culori din imagine sînt concentraţii de elemente chimice, cu diverse niveluri energetice, rămase în urma exploziei stelare.

Fotografiile au fost realizate de NASA cu observatorul cu raze X Chandra.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load