TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Civilizații care au dispărut misterios în istorie

Civilizații care au dispărut misterios în istorie

Numeroase civilizații din istorie au dispărut în circumstanțe misterioase, pe care oamenii de știință nu le-au putut descifra nici pînă astăzi.

Există dovezi istorice din urmă cu sute de ani ale exploratorilor, care au descoperit temple uriașe în jungle sau locuri pline de comori, unde altădată se înălțau mari palate, potrivit io9.

1. Maya

Maya este probabil exemplul clasic al unei civilizații care a fost pierdută complet, iar monumentele, orașele și drumurile sale au fost înghițite de jungla din America Centrală. Locuitorii săi s-au împrăștiat în sate de mici dimensiuni.

Deși limba și tradițiile culturii Maya au supraviețuit în continuare pînă în ziua de astăzi, apogeul civilizației s-a petrecut în timpul primului mileniu d.Hr., atunci cînd marile realizări arhitecturale și proiectele din domeniul agricol au acoperit o regiune vastă din peninsula Yucatan - o zonă ce se întinde din Mexic pînă în Guatemala și Belize.

Una dintre cele mai mari civilizații mesoamericane, Maya, a folosit scrierea, matematica și un calendar minuțios. Proiecte sofisticate au dus la construirea piramidelor și a fermelor terasate.

2. Valea Indusului


Una dintre cele mai mari civilizații ale lumii antice se numește civilizația Indusului sau Harappa. Cu mii de ani în urmă ea a numărat 5 milioane de oameni, aproape 10% din populația lumii de la acea vreme.

Civilizația Indusului a trăit într-o regiune ce cuprinde zone din India, Pakistan, Iran și Afganistanul de astăzi. Această civilizație antică a suferit schimbări graduale în urma precipitațiilor, care au făcut să existe dificultăți în a asigura hrana pentru populația numeroasă.

3. Insula Paștelui

Oamenii din Insula Paștelui reprezintă o altă civilizație clasică "pierdută", care a rămas faimoasă datorită enormelor și enigmaticelor statui, denumite Moai, aliniate de-a lungul coastei.

Cum a dispărut această civilizație înfloritoare polineziană după secole în care au construit monumente imense și au navigat sute kilometri pe apele oceanului, de pe o insulă pe alta?

Mulți oamenii de știință cred că locuitorii au fost extrem de ingenioși, dar metodele lor nu erau durabile. De-a lungul timpului, ei s-au stabilit în Insula Paștelui între 700 și 1200 d.Hr. și au folosit toți copacii de pe insulă și resursele agricole, iar apoi au fost nevoiți să se mute în altă parte.

4. Catalhoyuk

Catalhoyuk este numit adesea cel mai vechi oraș din lume, care a făcut parte dintr-o mare civilizație ce a prosperat acum 7.000-9.000 de ani, în partea centrală și de sud a Turciei.

Ceea ce este interesant este faptul că structura orașului este destul de diferită fațî de cele mai multe orașe. Acesta nu avea drumuri și era construit ca un fel de stup, avînd case construite una lîngă alta, iar intrările în ele se făceau prin niște găuri în acoperiș.

Civilizația a fost una de dinaintea Epocii fierului, dar a lăsat în urmă dovezi ale unei societăți sofisticate, plină de artă și de ritualuri publice. De ce au abandonat oamenii orașul? Deocamdată acest lcuru rămîne necunoscut.

5. Cahokia

Cu mult timp înainte ca europenii să ajungă în America de Nord a existat un mare oraș înconjurat de piramide și de o structăra asemănătoare celei de la Stonehenge. Rămășițele orașului sînt vizibile astăzi în Illinois, tatele Unite și poartă numele de Cahokia.

Orașul a ajuns la mai mult de 40.000 de locuitori, fiind populat între anii 600 și 1.400 d.Hr. El se întindea pe mai mult de 15 kilometri pătrați și cuprindea aproape o sută de movile de pămînt.

Nu se știe sigur ce anume a dus la abandonarea orașului de către locuitorii săi începînd cu anul 1.200. Arheologii consideră că orașul a fost părăsit din cauza bolilor și a foametei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load