Cît de poluată este apa din parcul Valea Morilor

Cît de poluată este apa din parcul Valea Morilor

Apa din lacul Valea Morilor, municipiul Chișinău, este poluată, iar mult pește moare. Acest lucru are loc din cauza algelor, care ziua, în procesul de fotosinteză, produc oxigen, iar noaptea îl consumă, provocînd sufocarea peștilor.

Despre aceasta comunică Agenția de Mediu, care, la solicitarea Inspecției pentru Protecția Mediului din Chișinău, a prelevat probe de apă din lac pentru a determina calitatea apei de suprafață, transmite IPN.

Agenția de Mediu comunică faptul că prezența în exces a algelor provoacă înverzirea apei, ceea ce conduce la o perturbare nedorită a echilibrului organismelor prezente în apă și influențează calitatea apei.

Solicitat de IPN, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a spus că algele se dezvoltă atunci cînd au cu ce se hrăni. În cazul lacului de la Valea Morilor, sursă pentru apariția algelor sînt apele reziduale care se scurg în lac și le alimentează. Odată ajunse în apă, spune Vladimir Graba, substanțele reziduale se depun la fund, sub formă de nămol, și provoacă dezvoltarea algelor, care consumă în exces oxigenul.

Ecologistul spune că, după curățare, circa trei-patru ani lacul s-a aflat într-o stare bună, cum a fost după curățarea din 2007, însă algele, care s-au dezvoltat în exces între timp, au provocat situația care este la ziua de astăzi. Potrivit lui Vladimir Garaba, soluțiile constau într-o nouă curățare a lacului sau utilizarea unor substanțe chimice care ar opri dezvoltarea algelor și descompunerea materiei organice sau instalarea aeratoarelor.

Anterior, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a scris pe o rețea de socializare că pînă la sfîrșitul verii, în lacul Valea Morilor, vor fi instalate 16 aeratoare care vor stopa decesul peștilor și vor elimina mirosul neplăcut al apei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load