COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un nou studiu: atmosfera Pămîntului emite sunete

Un nou studiu: atmosfera Pămîntului emite sunete

Oamenii de știință de la Universitatea din Kyoto și de la Universitatea Hawaii din Manoa au efectuat un studiu care arată că întreaga atmosferă a Pămîntului vibrează și emite sunete muzicale plăcute.


"Muzica" atmosferei nu este un sunet pe care îl putem auzi — este un val de presiune atmosferică pe scară largă care acoperă globul pămîntesc și călătorește în jurul ecuatorului: unele valuri se deplasează de la est la vest, iar altele de la vest la est.


Acest fenomen a fost discutat la începutul secolului al XIX-lea. Studiile fizicienilor în următoarele două secole au perfecționat teoria și au condus la prognoze detaliate despre frecvențele valurilor care trebuie să fie prezente în atmosferă. Cu toate acestea, anterior, ele nu au putut fi detectate.O atenție deosebită în studiu a fost acordată valurilor cu perioade de la 2 pînă la 33 de ore, care se deplasează orizontal prin atmosferă, mișcîndu-se în jurul globului cu o viteză de peste 1100 km/h. Acest lucru creează o imagine caracteristică "de șah" de presiune înaltă și joasă, legate de aceste valuri pe măsura răspîndirii lor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load