Șapte mituri despre siguranţa copiilor pe Internet

Șapte mituri despre siguranţa copiilor pe Internet

Experţii Centrul Internaţional “La Strada” spulberă şapte mituri despre siguranţa copiilor pe Internet, notează NOI.md.

Potrivit coordonatoarei www.siguronline.md, Angela Palancean, de obicei miturile despre siguranța copiilor pe Internet tind să exagereze sau să simplifice riscurile la care copiii se expun online.
 
Mitul 1 „Copiii născuți în era informațională - le știu pe toate”
 
Copiii au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta competențele digitale. Altfel spus, un copil poate să intuiască ce butoane trebuie să apese pentru a folosi un dispozitiv, dar asta nu înseamnă că are şi maturitatea de a înţelege ce urmări pot avea acţiunile sale.
 
Mitul 2 „Copiii trebuie protejați de Internet”
 
Copiii nu trebuie protejați de Internet, ca și cum acesta ar fi un dușman. Copiii trebuie să ştie că Internetul, folosit în mod raţional, poate fi util în învățare sau pentru petrecerea timpului liber în mod constructiv. Contrar opiniei comune, copiii nu-și doresc să rămînă foarte mult timp în spațiul virtual, dar adesea le lipsesc alternativele pentru joacă, călătorii, interacțiune sau explorare. Ei au resurse care trebuie cumva activate, folosite.Părinţii care cred că daca le vor lua copiilor telefonul/tableta vor rezolva imediat toate îngrijorările, riscă mai degrabă să îndeparteze copilul, pentru că acesta oricum va căuta şi va găsi modalităţi de a accesa Internetul. Aceasta se va întîmpla de la şcoală, la vecini, prieteni sau de la un Internet cafe, în timp ce părintele va pierde posibilitatea să îi vorbească copilului despre riscuri şi modalităţi de evitare a acestora.
 
Mitul 3 „Copiii sub 13 ani nu pot folosi rețelele sociale”
 
Întradevăr, majoritatea reţelelor sociale recomandă o limită minimă de vîrstă, dar aceasta poate fi ignorată. Mulţi dintre copiii cu vîrste sum 13 ani reuşesc să îşi facă au cont pe o rețea socială, după ce bifează la înscriere o altă vîrstă decît cea reală.
 
Mitul 4 „Internetul este plin de hărțuitori”
 
Adevărul este că Internetul nu a „creat” mai multe persoane care abuzează copiii, ci doar este un nou mediu, similar celui real, care le-a oferit aceloraşi persoane rău intenţionate posibilitatea să contacteze copilul pentru a-și atinge scopurile. În loc sa le interzică copiilor să folosească rețelele sociale, părinții ar trebui să se concentreze asupra educației acestora și să fie atenți la orice fel de semne care ar putea vorbi despre un comportament riscant online.
 
Mitul 5 „Tot ce citești pe Internet este adevărat”
 
Nu poți fi niciodată sigur de credibilitatea informaţiilor pe care le găseşti pe Internet. De aceea, mereu se recomandă să fie evaluată credibilitatea informației dintr-o sursă de alternativă.
 
Mitul 6 „Activităţile pe Internet nu stimulează creativitatea”
 
Este adevărat că puțini dintre copii au creat ceva sau au scris pe un blog. Însă, ei pot fi creativi experimentînd pe Internet posibilităţi inedite, care îi antrenează modul de gîndire şi la ce adulții uneori nu ar avea răbdare.
 
Mitul 7 „Instalarea programului Control Parental este unica metodă de protecție”
 
Un program de control parental instalat este util, dar nu garantează 100% siguranța copilului online. Întradevăr, dacă copilul are o vîrstă mai mică, puteţi opta pentru un Program de Control Parental. Totuşi, această măsură funcţionează numai pînă la o anumită vîrstă, după care copilul învaţă să evite restricţiile, iar părintele conştientizează că este depăşit din punct de vedere tehnologic. În aceste condiţii, sînt esenţiale discuțiile despre regulile de securitate, comportamentul pe Internet al copilului și al altora.
 
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load