Partea transnistreană a instalat posturi suplimentare de grăniceri

Partea transnistreană a instalat posturi suplimentare de grăniceri

Discuțiile din cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 27 iunie 2019 au fost concentrate pe instituirea abuzivă de către partea transnistreană a unor posturi staționare suplimentare de grăniceri, acțiuni însoțite de tentative de „legalizare” a acestora prin intermediul Comisiei, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.


În continuare, propunerile delegației Republicii Moldova de a dezbate și a lua o decizie în problema noului post ilegal de grăniceri transnistreni „Курган Славы” în perimetrul localității Pohrebea, nu au fost susținute de către delegațiile Tiraspolului și Federației Ruse. 


Acestea din urmă condiționează abordarea subiectului de documentarea cazului de către observatorii militari, însă doar cu simpla reflectare în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit a datelor colectate prin prisma unui set de întrebări șablonizate. 


Nici pe platforma Comandamentului Militar Întrunit încercările recente ale reprezentantului militar al Republicii Moldova de a-și convinge omologii să documenteze abuzul în conformitate cu protocolul nr. 828 (pct. 4.15), care obligă observatorii militari să inspecteze locațiile în cazul „apariției situațiilor de nerespectare a deciziilor Comisiei”, nu au fost acceptate. 


Disputele pe marginea aplicării selective a deciziilor anterioare ale Comisiei și tratarea preferențială a părții transnistrene confirmă existența unor lacune în actele ce reglementează modul de acționare a observatorilor militari (inclusiv pretinderea unui consens pentru a se deplasa în teren, limitarea spectrului de întrebări ce pot fi adresate la fața locului, reticența unor părți de a documenta situațiile sub aspectul corespunderii cu prevederile protocoalelor etc.). 


În context reamintim că, pe parcursul unei perioade îndelungate, delegația Republicii Moldova a insistat, însă fără a obține susținerea interlocutorilor, asupra necesității îmbunătățirii mecanismului de lucru al observatorilor militari prin elaborarea unui regulament al Comandamentului Militar Întrunit. 


Pe caz s-a decis repetat să fie desfășurate consultări suplimentare și la ședința următoare să fie identificată o poziție de compromis. 


În ceea ce privește postul transnistrean de grăniceri „Zagornoe-Copanca” (instituit în locul celui de pacificare), la propunerea reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova, la ședința din 2 iulie urmează a fi invitați și audiați comandanții militari ai părților. Motivul îl constituie faptul că interlocutorii nu execută indicațiile Comisiei de a extrage din arhivă și transmite grupului materialele solicitate. 


Pe durata ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 19 – 25 iunie curent. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load