COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință: Vaccinul nu este un panaceu în lupta cu COVID-19

Oamenii de știință: Vaccinul nu este un panaceu în lupta cu COVID-19

Vaccinul va apărea. Dar nu acum.

În lupta împotriva infecției cu COVID-19 vaccinul nu este un panaceu, iar afirmațiile precum că în curînd va apărea un vaccin împotriva coronavirusului nu sînt științifice, ci politice sau economice.

Virusologul Vitali Zverev, academician al Academiei de Științe a Rusiei, a declarat acest lucru într-un interviu oferit șefului Centrului binefacere Sabina Țvetkova, în cadrul unei ediții de știri.


„Această cursă are deja un sens neștiințific. Este ceva din domeniul politicii și economiei: vor fi produse milioane de doze și vor fi vaccinate milioane de oameni. Un vaccin, care, în opinia mea, pur și simplu nu a trecut toate studiile clinice”, a spus el.

În același timp, potrivit lui Vitali Zverev, nu va fi ușor să se găsească persoanele responsabile pentru efectele secundare de pe urma vaccinurilor netestate.

„Cine va răspunde? Se va întîmpla ca întotdeauna: vor fi pedepsiți cei nevinovați și recompensați cei neimplicați. Cineva va răspunde probabil, dacă Doamne ferește ceva se întîmplă. Nu spun că se va întîmpla ceva, dar nimeni nu știe ce se poate întîmpla. Și cît de util și eficient va fi”, a adăugat academicianul.

În același timp, el a subliniat că în lupta împotriva infecției cu COVID-19 vaccinul nu este un panaceu.

„Nu aș asocia pe deplin succesul luptei împotriva coronavirusului cu prezența sau absența unui vaccin. Vaccinul va apărea. Și va fi unul bun. Dar nu acum, ci puțin mai tîrziu. Trebuie doar să așteptăm. Cert este că boala nu este atît de severă. Am demonizat-o pînă la urmă. Rata mortalității nu este ridicată. Este de zece la sută, se poate vedea deja acum. Aceasta este cu siguranță mai mică decît în cazul gripei pandemice. Și chiar mai mică decît în cazul unei gripe obișnuite”, a spus virusologul de la Academia de Științe a Rusiei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load