Moldova, obligată de CEDO să achite despăgubiri de 22 de mii de euro

Moldova, obligată de CEDO să achite despăgubiri de 22 de mii de euro

Pe 1 marite curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice șase decizii pe cauze îndreptate împotriva Moldovei, comunică Noi.md.


În trei cauze, Guvernul a recunoscut încălcarea Convenției europene a drepturilor omului și s-a obligat să le achite reclamanților suma totală de 22.000 de euro. Majoritatea dosarelor pierdute la CEDO au vizat condițiile proaste de detenție și durata excesivă a arestului.


Alte trei cauze au fost radiate din varii motive, după cum urmează.


Curtea a radiat cererea reclamantului Abdel Nabi Mohamed Abu Aziz contra Moldovei. Acesta s-a plîns Înaltei Curți de durata excesivă a detenţiei şi violarea Articolului 3: condiții proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13. Părţile au încheiat un acord de reglementare amiabilă, prin care Guvernul a recunoscut violarea Convenţiei şi s-a obligat să achite reclamantului suma de 6.000 de euro cu titlu de despăgubiri.


Curtea a radiat cererea reclamantului Maxim Marțîniuc contra Moldovei. Acesta a pretins violarea acelorași prevederi din Convenție - durata excesivă a detenţiei şi violarea Articolului 3, condiţii proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13. Părţile au încheiat un acord de reglementare amiabilă, prin care Guvernul a recunoscut violarea Convenţiei şi s-a obligat să achite reclamantului suma de 4.000 de euro cu titlu de despăgubiri.


Curtea a radiat cererea reclamanţilor Fiodor Neicovcen şi Fiodor Moscoglo contra Moldovei. Aceştia au invocat în fața instenței ilegalitatea detenţiei. Părţile au încheiat două acorduri de reglementare amiabilă, prin care Guvernul a recunoscut violarea Convenţiei şi s-a obligat să achite fiecărui reclamant suma de 6.000 de euro cu titlu de despăgubiri.


Curtea a radiat cererea reclamantului Anatol Mătăsaru contra Moldovei. Acesta a pretins violarea Articolului 5 din Convenţie, detenţie ilegală, şi violarea Articolului 3, condiţii proaste de detenţie. Pe 29 septembrie 2017, reclamantul a înștiințat Curtea că își retrage cererea.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load