Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Platon cere prejudicii de sute de milioane de lei fostului șef al procuraturii Anticorupție

28 dec. 2023,, 10:15   Societate
5860 0

Veaceslav Platon, învinuit în trei dosare penale în Republica Moldova, cere prejudicii în sumă de 300 de milioane de dolari de la fostul șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Reluat de la zero la sfârșitul anului 2022, dosarul în care Morari este învinuit de imixtiune în efecturarea justiției și în urmărirea penală, parcurge din nou etapa în care au loc audierile martorilor. Ultima ședință, cea din 13 decembrie a fost întreruptă, urmând să fie continuată peste exact două luni, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care este judecat în Republica Moldova în trei dosare penale, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare, i-a înaintat fostului șef al Procuraturii Anticorupție o factură astronomică. Este vorba despre de 300 de mii de dolari, suma prejudiciilor pe care le-ar fi suportat pe parcursul urmăririi penale și celor patru ani petrecuți după gratii.

Contactat de Anticoruptie.md pentru a oferi un comentariu, procurorul Viorel Morari a subliniat că toate acuzațiile împotriva sa fac parte dintr-un scenariu de răfuială pus la cale de fostul procuror general demis, Alexandr Stoianoglo, la solicitarea lui Platon.


„În justiția moldovenească nu există un așa precedent, fiind vorba despre o sumă exorbitantă. Și asta, în situația în care învinuirile care mi se aduc nu au acoperire. Acestea au apărut din setea de răzbunare a lui Veaceslav Platon, după ce am reușit să demonstrez în instanță că a comis infracțiuni pentru care trebuia și trebuie să facă închisoare. Răzbunarea lui s-a făcut prin intermediul lui Alexandr Stoianoglo. Nu am vrut să cedez și mi-am făcut onest profesia, iar aceasta nu a plăcut”, a subliniat Morari.

Pe 26 decembrie 2022, examinarea dosarului de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost reluat de la zero. Solicitarea a venit din partea procurorului Vladislav Căruceru, după ce instanţa i-a respins cererea de abţinere şi l-a obligat să reprezinte acuzarea de stat. Viorel Morari şi avocatul său au susţinut solicitarea acuzatorului de a relua cercetarea judecătorească. La fel, au fost de acord şi avocaţii părţii vătămate. Aceasta presupune audierea din nou a martorilor, dar şi a părţii vătămate, controversatul afacerist Veaceslav Platon, care se ascunde de justiţia moldovenească la Londra.

Viorel Morari este învinuit de amestec în înfăptuirea justiției, fapt negat de acesta. Potrivit anchetei, în martie 2017, Morari ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

20
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?