Moldova a fost condamnată la CEDO într-un dosar de percheziție ilegală

Moldova a fost condamnată la CEDO într-un dosar de percheziție ilegală

Republica Moldova a fost condamnată într-un nou dosar la CEDO, de această dată pentru încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, informează NOI.md.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în unanimitate violarea Articolului 8 din Convenţia drepturilor omului, dar și a articolului 13 - dreptul la un remediu efectiv. În speță, este vorba de cazul unei tinere a cărei locuință a fost percheziționată în mod abuziv, în octombrie 2008, după cum a stabilit instanța. Magistrații Înaltei Curți au constatat o ingerinţă în dreptul reclamantei la respectarea locuinţei sale, precum și că autorităţile naţionale au eşuat să aducă „motive suficiente şi relevante” pentru eliberarea mandatului de percheziţie. 

Reclamanta s-a plîns de faptul că percheziționarea locuinței ei a fost ilegală, întrucît nu a fost urmărit un scop legitim, avînd în vedere întîrzierea cu care a fost efectuată. De asemenea, ea s-a plîns că nu a avut nicio cale legală să conteste acțiunile poliției.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat cîștig de cauză și a obligat Guvernul Republicii Moldova să-i acorde suma de 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 500 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load