COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

La Muzeul Victoriei din Moscova va fi prezentat pentru prima dată un film despre eliberarea Moldovei

La Muzeul Victoriei din Moscova va fi prezentat pentru prima dată un film despre eliberarea Moldovei

Un film despre eliberarea Moldovei din fondurile Ministerului Apărării va fi prezentat pentru prima dată la Moscova la Muzeul Victoriei.

În special, pe 7 martie, la Cinematograful "Poklonka" de pe lîngă Muzeul Victoriei va fi prezentat un film documentar-istoric despre organizarea și desfășurarea operațiunii de ofensivă strategică Iași-Chișinău. Spectacolul va avea loc în cadrul proiectului militar-istoric "Ziua Armatei".

Operațiunea Iași-Chișinău a devenit una dintre cele mai reușite operațiuni sovietice în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și este al șaptelea dintre "zeci de lovituri staliniste".


Filmul povestește despre pregătirea și desfășurarea de către comandamentul sovietic a operațiunilor ofensive, în colaborare cu Flota Mării Negre și flota militară dunăreană, în august-septembrie 1944, în regiunea Iași-Chișinău. Drept consecință, a fost distrusă o grupare mare de trupe germano-române, eliberată RSS Moldovenească și scoase din funcțiune aliatele Germaniei – România, apoi Bulgaria. Cu "a șaptea lovitură" a fost, de asemenea, deschisă calea trupelor sovietice spre Ungaria și Balcani.

Înainte de vizionare va lua cuvîntul cercetătorul principal al Institutului de cercetare (Istorie Militară) al Academiei Militare a Statului Major General al Federației Ruse, doctor în științe istorice, profesorul Vladimir Fesenko. Spectatorii vor auzi o poveste despre istoria desfășurării operațiunii militare și vor putea pune întrebări.

Proiectul "Ziua Armatei" a fost lansat de Muzeul Victoriei și Ministerul Apărării al Federației Ruse și este prilejuit aniversării a 75 de ani de la Marea Victorie. În cadrul proiectului, la cinematograful "Poklonka" pînă pe 9 mai 2020, în fiecare sîmbătă vor avea loc proiecții gratuite a filmelor artistice și documentarelor militare. În continuare, filmele vor fi transmise pentru demonstrație în toate muzeele participante la proiectul "Teritoriul Victoriei" (”Территория Победы”).

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load