Atenție! Dacă depășesc această viteză prin localități, șoferii moldoveni riscă să fie lipsiți de permis

Atenție! Dacă depășesc această viteză prin localități, șoferii moldoveni riscă să fie lipsiți de permis

În Moldova, șoferii care conduc cu viteză excesivă, în viitor, vor fi lipsiți de permisul de conducere pentru o perioadă de la 3 la 6 luni.


Cu o inițiativă de întreprindere a unor asemenea măsuri a venit premierul Pavel Filip în cadrul unei ședințe la care au fost discutate roblemele legate de siguranța rutieră și măsurile care urmează a fi întreprinse în continuare.


Prim-ministrul a menționat că anul trecut autoritățile au reușit să aprobe pachetul anti-alcool, în urma căruia numărul șoferilor prinși băuți la volan s-a redus în primele 3 luni ale anului curent cu circa 22%, adică cu 243 de șoferi băuți mai puțini decît în perioada similară a anului trecut


Pavel Filip a menționat că viteza excesivă rămîne o problemă majoră și una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Pentru a-i face pe conducătorii auto să respecte regimul de viteză, premierul a propus ca șoferilor, care vor conduce cu viteză excesivă, să le fie retras permisul de conducere, așa cum se întîmplă în prezent în mai multe țări europene. 


Astfel, șoferii care vor conduce în localități cu peste 100 km pe oră, iar pe drumurile naționale cu peste 140 km pe oră vor fi privați de permisul de conducere pe un termen de la 3 pînă la 6 luni.


Printre alte probleme, au fost evidențiate calitatea slabă a studiilor în școlile auto, procedurile complicate și costurile mari pentru obținerea permiselor de conducere. 


Prim-ministrul a cerut să fie simplificate procedurile de eliberare a permiselor. „Nu e normal ca cetățenii să stea ore în șir în rînduri. Cînd există cozi, apare corupția. Nu vreau să simplificăm obținerea permisului, vreau să simplificăm procedurile de eliberare a acestuia. Cu cît mai complicate sînt procedurile, cu atît mai mare este corupția”, a menționat Pavel Filip.


Pentru a asigura o calitate mai bună a studiilor pentru viitorii șoferi, s-a propus ca școlile auto care vor avea o rată joasă de promovare a examenelor pentru permisul de conducere să rămînă fără acreditare. De asemenea, a fost menționată necesitatea digitizării tuturor proceselor în vederea obținerii permisului auto. 


În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru format din responsabili ai Cancelariei de Stat, Agenției de Guvernare Electronică, Agenției Servicii Publice, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Interne, care va elabora și va prezenta spre aprobare proiectul de modificare și completare a cadrului normativ.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load