În Moldova, femeile au salarii mai mici decît bărbații

În Moldova, femeile au salarii mai mici decît bărbații

Femeile din Moldova învaţă mai mult, dar au salarii şi pensii mai mici decît bărbaţii.

 Cel puţin, asta rezultă din datele Biroului Naţional de Statistică. Situaţia se datorează faptului că după terminarea studiilor, doamnele pun accent pe viaţa de familie, iar bărbaţii pe carieră. 

Potrivit statisticilor, femeile sînt mai multe: la 100 de reprezentate ale sexului frumos revin 93 de bărbaţi, iar cea mai accentuată diferenţă este în cazul populaţiei de peste 65 de ani, cărora le revin doar 61 de bărbaţi. 

Femeile sînt cu un pas înaintea bărbaţilor şi la capitolul studii. 27 la sută dintre moldovence au absolvit studii superioare, cu şase la sută mai multe decît bărbaţii. Asta pentru că mulţi dintre ei abandonează studiile şi se angajează în cîmpul muncii.

Totuşi, cînd vine vorba de lucru, femeile oferă întîietate bărbaţilor. Rata de angajare în cîmpul muncii în rîndul doamnelor este de 39 la sută, iar în rîndul domnilor - de 43 la sută. Mai mult, bărbaţii ocupă şi cele mai multe posturi de conducere, diferenţa fiind de 6 la sută. Şi cîştigurile bărbaţilor sînt cu 14 la sută mai mari, iar salariul mediu al acestora depăşeşte 5400 de lei, pe cînd al femeilor este de puţin peste 4600 de lei. Respectiv, şi pensia acestora este cu aproape 800 de lei mai mică. 

Potrivit datelor recensămîntului din 2014, în Moldova sînt 1,4 milioane de femei şi 1,3 milioane de bărbaţi.
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load