File din istoria orașului Călăraşi

File din istoria orașului Călăraşi

Călăraşi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Călăraşi.

În subordinea administrativă a oraşului Călăraşi intră satul Oricova. Amplasat pe ambele maluri ale rîului Bîc, în regiunea Codrilor, oraşul Călăraşi este situat la 49 km deChișinău. Conform datelor anului 2010, populaţia oraşului Călăraşi constituie 16 100 de locuitori.

Pe amplasamentul actual al oraşului Călăraşi la începutul secolului al XV-lea se afla satul Tuzara, atestat documentar la 1432 – 1433, cînd Ilie Vodă dăruia slugii sale Staia „satul Tuzora pe Bîc”. În anul 1558 domnitorul Alexandru Lăpuşneanu întărea a patra parte din satul Tuzara pe Bîc lui One şi fratelui său Mihail. Tuzara era un sat de răzeşi (ţărani liberi), fapt confirmat de actul din 1642, prin care Mihail Săpoteanul jitnicerul cumpăra părţi de moşie de la răzeşii, care aveau documente încă de la Alexandru cel Bun.

În anul 1784 în actele oficiale este menţionat satul Călăraşi pe Bîc. Denumirea se trage de la corpurile înarmate de slujitori ai domniei care în această parte a ţării îndeplineau funcţiile unor organe administrative pe timp de pace, iar pe timp de război alcătuiau detaşamente ale oştirii, bucurîndu-se în schimb de unele privilegii şi un regim fiscal aparte. Aşezarea Călăraşi creşte lîngă Tuzara numărînd către anul 1835 251 de familii. Călăraşii cresc şi se dezvoltă odată cu deschiderea circulaţiei pe calea ferată Tiraspol-Chișinău. Primul tren a sosit în gara Călăraşi la 23 aprilie 1873. Astfel, Călăraşii devin cu timpul un centru comercial important. 

La începutul secolului al XX-lea populaţia tîrgului Călăraşi numără 2345 de locuitori, 760 de case, funcţionează 7 mori de vînt, spitalul zemstvei, poşta, telegraful, 2 şcoli. Începînd cu anul 1901 la Călăraşi începe producerea coniacului. Contele Matei Derojinschi deschide în 1905 o pepinieră de butaşi şi pomi fructiferi unde se altoieşte şi viţa de vie pe portaltoi american. În 1912 a început pavarea cu piatră a străzilor centrale ale oraşului Călăraşi. În anul 1925, conform legii privind unificarea administrativă, Călărași capătă statut de centru de plasă cu 47 de sate în componența județului Lăpușna

În august 1940 autorităţile sovietice acordă localităţii Călărași statutul de oraș, iar în noiembrie – de centru raional. În anii celui de-al doilea război mondial orașul Călărași a fost aproape în întregime distrus. După război orașul a fost reconstruit, căpătînd un aspect contemporan. 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load