Drumurile Moldovei. Partea a III-a

Drumurile Moldovei. Partea a III-a

Două dintre publicațiile anterioare despre drumurile Moldovei (Drumuri-1 șiDrumuri-2) au trezit un interes destul de mare din partea vizitatorilor site-ului moldovenii.md, anume din acest motiv au riscat să continuă povestirea lor completată cu fotografii în speranța că nici aceasta nu va rămîne fără atenție.

Însă nu numai aceste considerente i-au condus spre pregătirea publicației succesive. Dar mai ales pentru că drumul, iar dacă o luăm în sensul mai larg – calea ‒ este simbolul mișcării, negării stagnării, aventurii, căutării. Cu toate acestea, cea de-a treia parte a aventurii  rutiere va fi totuşi diferită de primele două, în care atenția noastră era concentrată doar pe drum și mai puțin pe ceea ce îl înconjoară și îl însoțește.

Cea mai mare parte a noului reportaj au decis să-l dedice nu numai pur şi simplu drumurilor, cărărilor şi cărăruilor, ci să le aleagă pe acelea dintre ele care însoţesc rîurile și rîuleţele şi mai ales pe acelea care ne sînt foarte dragi inimilor noastre și care ne interesează la fel de mult ca şi drumurile. Iar rîuri în Republica Moldova sînt mai mult de 3 mii, deși acest lucru pare incredibil și surprinzător. De altfel, e un fapt pe care nu-l putem infirma. Și nu contează că cele mai multe dintre aceste rîuri sînt foarte mici, se usucă și revin la viață doar în perioada inundațiilor și anotimpurilor ploioase. Într-o anumită măsură, aceste rîuri, rîuleţe, pîrăiaşe sînt, de asemenea, simboluri ale țării noastre, la fel ca Codrii, toltrele, livezile și podgoriile. Rîurile sînt arterele vieții și anume în jurul lor sînt situate dens numeroasele orașe și sate. În plus, rîurile înviorează natura înconjurătoare, în preajma lor se află cele mai frumoase flori, grădini și cîmpuri. Și, desigur, de-a lungul fiecărui rîu neapărat a fost construit nu doar un drum, ci mai multe. Putem spune chiar că rîul și drumul sînt ca doi fraţi pentru moldoveni (pentru ruşi ‒ două surori, pentru englezi ‒ frate și soră).

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load