COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce doar 29 angajați medicali, infectați cu Covid-19, au primit indemnizații. Explicația lui Furtună

De ce doar 29 angajați medicali, infectați cu Covid-19, au primit indemnizații. Explicația lui Furtună

Guvernul a alocat ieri bani doar pentru 29 de persoane, care au contractat virusul la locul de muncă pînă la 31 martie, deși pe 30 martie șeful statului anunța că angajații din prima linie, testați pozitiv la Covid-19, peste 70 pe atunci, vor primi 16 mii de lei. În acest sens Șeful ANSP a venit cu o explicație privind modul în care s-a hotărît alocarea banilor doar în cazul celor 29 de persoane.

Potrivit șefului ANSP, dintre cei care s-au infectat „de departe sînt angajați medicali”. Acesta a precizat că cifra a rezultat din ancheta epidemiologiă unde s-au analizat toate cazurile și s-au evaluat riscurile.

„Cifra de 29 nu este o dorință a cuiva sau ceva favorizat. A rezultat din ancheta epidemiologică care a avut la bază evaluarea riscurilor. Specialiști ANSP și conducătorii instituțiilor medico-sanitare au ajuns la o conluzie și la o listă care a constat din 29 de persoane. Pentru aceste persoane a fost posibil de stabilit legătura cauză-efect. Iată, eu am stat față în față cu pacientul și am contractat virusul”, a precizat Nicolae Furtună.


Totodată a menționat și despre personalului de la Centrul de Sănătate Bălceana, care vor primi indemnizații, întrucît au contractat virusului în procesul de acordare a asistenței medicale. Cît despre Centrul de Sănătate din Carahasani, șeful ANSP e declarat că angajașii nu s-au infectat în procesul de lucru, iar infectare s-a făcut comunitar. Același lucru fiind valabil și la spitalul de Psihiatrie.

Șeful ANSP a mai menționat că în luna aprilie vor fi alte liste, cu alte persoane care au contract virusul la etapa de acordare a asistenței medicale.

Ieri, Guvernul a alocat 5,8 milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a acoperi diferite cheltuieli legate de lupta cu epidemia. Dintre aceștia, 464 mii lei au fost alocate pentru acordarea indemnizațiilor unice de cîte 16 mii lei persoanelor angajate în instituțiile de stat care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, în perioada 8-31 martie.

Bilanțul angajaților medicali confirmați cu Covid-19 ajuns la 390 după ce ieri au fost depistate alte 40 cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-5, asistenţi medicali-19, felceri-1, farmaciști-1, personal auxiliar-14.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load