COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce spune CSM despre evadarea lui Gheorghe Petic din sala de judecată

Ce spune CSM despre evadarea lui Gheorghe Petic din sala de judecată

Președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, a emis o adresare către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care evidențiază situația gravă creată ca urmare a evadării lui Gheorghe Petic din sala de judecată în cadrul ședinței din 17 iulie.

În acest context, Curtea de Apel Chișinău consideră acțiunile lui Petic și ale susținătorilot săi drept „o imixtiune și presiune directă asupra completului de judecată”, și solicită CSM să ia act de cele întîmplate în vederea excluderii unui astfel de precedent.

Adresarea lui Ion Pleșca a fost examinată de membrii CSM, care au constatat că poliția judecătorească nu a asigura paza instanțelor de judecată, astfel fiind încălcată ordinea publică, scrie ZdG.


„Plenul Consiliului consideră că paza localurilor, a altor bunuri ale instanţelor judecătoreşti, securitatea judecătorilor, a celorlalţi participanţi la proces, ordinea publică în sediul instanţei şi la şedinţele de judecată urmează a fi asigurată pornind de la principiul securităţii instanţelor judecătoreşti”, este menționat în decizia luată de CSM.

Astfel, cu votul a opt membri, Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de adresarea președintelui Curții de Apel și a decis să remită spre informare un comunicat către Inspectoratul General de Poliţie şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare cu privire la întreprinderea acţiunilor necesare în vederea asigurării pazei instanţelor judecătoreşti, securităţii judecătorilor şi altor participanţi la proces.

La 17 iulie, după ce magistrații de la CA Chișinău au respins cererea avocaților de a-l elibera din arest, Gheorghe Petic, ajutat de un număr mare de susținători prezenți la ședință, a ieșit din sala de judecată declarînd că nu se mai întoarce la pușcărie. Petic a declarat că a plecat din fața magistraților, pentru că Parlamentul a declarat la 8 iunie că R. Moldova este „stat capturat”.

După ce a fost convins de avocat să revină în sediul instanței, acesta a declarat că nu a avut intenția de a evada.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load