Antibioticele provoacă apariția pietrelor la rinichi

Antibioticele provoacă apariția pietrelor la rinichi

Cîțiva medici au descoperit că adulții și copiii tratați cu un tip de antibiotice orale au un risc crescut să dezvolte pietre la rinichi. Este pentru prima dată cînd antibioticele au fost asociate cu această condiție.


Conducătorul studiului, pediatrul urolog Gregory E. Tasian, spune că apariția cazurilor de pietre la rinichi a crescut cu 70% în ultimii 30 de ani. Potrivit acestuia, cei mai afectați sînt adolescenții și femeile tinere.


Coautorul studiului, pediatrul nefrolog Michelle Denburg, a declarat că motivele ratei crescute sînt necunoscute, dar rezultatele studiului lor sugerează că antibioticele orale joacă un rol important în dezvoltarea bolii. În acest caz, copiii sînt mai expuși pentru că antibioticele le sînt mai des prescrise decît adulților.


Echipa a adunat înregistrări de la sistemul de sănătate din Marea Britanie. Datele acoperă 13 milioane de adulți și copii și acoperă perioada 1994-2015. Astfel, cercetătorii au descoperit cinci categorii de antibiotice orale care sînt asociate cu pietrele la rinichi. Acestea sînt după cum urmează: cefalosporine, fluorochinolone, nitrofurantoină și peniciline cu spectru larg.


Pacienții care au primit medicamente pe bază de sulf au fost de două ori mai susceptibili să dezvolte pietre la rinichi, față de cei care nu au luat antibiotice. În ceea ce privește penicilinele cu spectru larg, riscul a crescut cu 27%.


Gregory E. Tasian a subliniat că alte studii au arătat că aproximativ 30% din antibioticele prescrise în vizitele la medic sînt inadecvate, iar copiii primesc mai multe antibiotice decît orice alt grup de vîrstă.


„Constatările noastre au arătat că practicile de prescripție reprezintă un factor major de risc. O schimbare a modului de prescriere ar putea scădea epidemia actuală de pietre de rinichi la copii”, a mai declarat el.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load