COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

ANSP: În doi ani, 14 persoane au decedat, după ce s-au intoxicat cu pesticide

ANSP: În doi ani, 14 persoane au decedat, după ce s-au intoxicat cu pesticide

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează asupra pericolului de intoxicație cu pesticide. În doar doi ani (2016-2018) 14 persoane au decedat, iar alte 405 au suferit intoxicații acute cu pesticide.

Din numărul total de intoxicații, în 144 de cazuri, au fost implicaţi copii, inclusiv, fiind înregistrate trei decese, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

Cazurile de deces și intoxicațiile se produs din motiv că agricultorii utilizează greșit substanța toxică și nu utilizează obligatoriu echipamentul individual de protecţie, spun specialiștii ANSP.


În acest sens, vînzătorii din magazinele agricole ori specializate în comerțul produselor de uz fitosanitar (pesticidelor) şi agricultorii sînt atenționați să conştientizeze pericolul utilizării lor, în special, a insecticidelor în gospodăriile agricole și în condiţii casnice. Să fie mai prudenţi la folosirea acestora, inclusiv cu scop de dezinsecție.

Totodată, ANSP se adresează comercianților de produse de uz fitosanitar să informeze cumpărătorii despre modul de păstrare, folosire și consecințele nerespectării indicațiilor de pe etichetă.

Fosfura de aluminiu afectează practic toate organele din organism, toxicitatea apare în rezultat al ingerării acesteia sau prin inhalare, absorbție la nivelul pielii sau prin pătrunderea substanței prin leziuni. După ingerare, pesticidul eliberează rapid fosfină – un gaz toxic – în stomac, ceea ce provoacă o intoxicație sistemică. Sunt afectate, de obicei inima, plămînii, rinichii și ficatul. Intoxicația se manifestă prin aritmii cardiace, amețeli, stări de greață, vomă, cefalee, slăbiciune etc.

Amintim că, anul trecut o întreagă familie din raionul Cantemir, s-a intoxicat cu insecticide. Două dintre surori, în vîrstă de patru și unsprezece ani, au murit la spital.

Familia s-ar fi intoxicat după ce au inhalat vapori de insecticid. Totul s-ar fi întîmplat după ce bunelul celor trei copii a prelucrat grîul cu insecticide, cereale fiind păstrate într-o încăpere de lîngă odaia în care dormeau copiii și cele două femei. Insecticidul conține fosfit de aluminiu, o substanță extrem de toxică.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load