COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Amenzi usturătoare. Cît vor plăti moldovenii prinși că dau foc la frunze

Amenzi usturătoare. Cît vor plăti moldovenii prinși că dau foc la frunze

Frunzele uscate au devenit din ce în ce mai multe pe final de octombrie, iar acest aspect poate fi deranjant pentru unii gospodari. Chiar și așa, autoritățile anunță că arderea fruzelor și resturilor vegetale este o acțiune interzistă în țara noastră.

În acest context, reprezentanți autorităților publice locale împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecţiei pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite acest proces.

Persoanele fizice care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă de la 600 pînă la 1200 de lei, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 pînă la 9 000 de lei.


Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd în atmosferă, sol şi în apele de la suprafață. În acest context, sînt atenționate persoanele în vîrstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load