X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

O armură miceniană veche a fost testată de soldați din armata greacă

26 mai. 21:30   Externe
2384 0

Unul dintre cele mai incitante studii de arheologie experimentală din ultimii ani a fost publicat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din Tesalia, Grecia.

Oamenii de știință au apelat la armată pentru a testa cea mai veche armură completă descoperită vreodată, una veche de circa 3.500 de ani, în încercarea de a pune capăt unor controverse care existau de peste 60 de ani. Iar concluziile lor au fost unele surprinzătoare, transmite Noi.md cu referire la ziare.com.

Încă de la descoperirea ei din mai 1960, armura de la Dendra, un sat aflat la doar cîțiva kilometri distanță față de faimoasa cetate Micene, Grecia, a suscitat atenția arheologilor și a specialiștilor în Epoca Bronzului din toată lumea. Nu doar faptul că era vorba despre cea mai veche armură completă descoperită vreodată, una cu o vechime de circa 3.500 de ani, ci mai ales rolul ei a constituit subiect de controversă pentru mai bine de 60 de ani.

Armura în sine este una impresionantă, cu atît mai mult cu cît ea vine dintr-o perioadă atît de veche. Arheologii Paul Åström și Nicolaos Verdelis, cei care au făcut descoperirea într-o necropolă miceniană aflată în apropierea citadelei Midea, au recuperat atunci nu mai puțin de 15 piese separate ale armurii de bronz, precum și resturile unui coif realizat din colți de mistreț.

Reconstituirea ei a arătat că era una de formă tubulară, prevăzută cu apărători pentru gît, umeri, antebrațe și gambe. De fapt, armura era menită să protejeze complet gîtul și corpul celui care o purta, și se prelungea pînă la glezne. În aparență, pare o armură greoaie, de aici și întrebările și controversele legate de rolul acesteia. Era vorba despre o armură ceremonială sau era una cu o funcționalitate practică, folosită pe cîmpul de luptă?


De-a lungul timpului au fost realizate mai multe teste, cel mai recent avînd loc în anul 2018, însă toate au rămas neconcludente. Problema a fost reluată anul acesta de un grup de cercetători de la Universitatea din Tesalia, Grecia, în ceea ce reprezintă poate cel mai complex și, totodată, cel mai interesant set de teste realizat vreodată.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?