Turcia acuză SUA că s-au amestecat în afacerile interne

Turcia acuză SUA că s-au amestecat în afacerile interne

Turcia a denunţat ferm, joi, găsirea ca vinovat de către un tribunal de la New York a unui bancher turc, în cadrul unui proces cu privire la ocolirea sancţiunilor americane impuse Iranului, transmite News.ro.


Prin această hotărîre, pronunţată miercuri, „tribunalul american s-a amestecat în afacerile interne ale Turciei într-un mod fără precedent”, a denunţat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.


Această hotărîre „injustă” se bazează pe „aşa-zise probe false şi susceptibile să fie exploatate politic”, condamnă diplomaţia turcă, îndemnînd ca tribunalul să revină asupra acestei hotărîri, „o ruşine pentru justiţie”.


Mehmet Hakan Atilla, în vîrstă de 47 de ani, un fost director general al băncii publice turce Halkbank, a fost condamnat miercuri, la New York, după ce a fost găsit vinovat de fraudă bancară şi conspiraţie într-un dosar implicînd miliarde de dolari, care a tensionat puternic relaţiile între Washington şi Ankara.


Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, în vîrstă de 34 de ani, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla şi i-a implicat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi pe miniştri din Guvernul turc.


Acesta a respins cu regularitate toate acuzaţiile formulate în proces, pe care l-a catalogat drept un „complot” urzit de predicatorul Fethullah Gülen, care trăieşte în Statele Unite şi care este acuzat de Ankara că se află în spatele puciului eşuat de la 15 iulie 2016.


Sentinţa lui Mehmet Hakan Atilla urmează să fie stabilită la 11 aprilie, potrivit unui comunicat al procurorului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load